Yunet
 

Društvo

Katastar ponovo radi u punom kapacitetu

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 11. jul 2022. • 00:00 •

Katastar ponovo radi u punom kapacitetu

Sve službe za katastar nepokretnosti u Srbiji će od danas ponovo raditi u punom kapacitetu, nakon sajber napada koji se dogodio 14. juna, potvrđeno je Tanjugu u Republičkom geodetskom zavodu.

U prethodnom periodu obavljena je potpuna bezbednosna provera celokupnog IT sistema, koji obuhvata više od 3.500 računara, 450 servera i tri petabajta podataka. U cilju povećanja bezbednosti i kao vrsta antikoruptivne mere, sva komunikacija sa RGZ obavljaće se u pisanoj formi, kako bi bilo moguće pratiti komunikaciju.

Građanima je na raspolaganju 28 digitalnih servisa, koji su potpuno besplatni i mogućnost predavanja dokumentacije na šalterima službi za katastar u zakazanim terminima.
Sve informacije usmenim putem građani mogu dobiti od operatera Info centra na broj telefona 011/63-55-600, objavljeno je na sajtu RGZ.

RGZ je bio meta sajber napada iz inostranstva, a napadnuta je nacionalna infrastruktura geoprostornih podataka, koja se prema Ujedinjenim nacijama, smatra temeljom suvereniteta jedne države.

 

Izvor: RTV

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad