Yunet
 

Društvo

U Novom Sadu obeležen dan sećanja na sve stradale i prognane u akciji „Oluja“

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 5. avgust 2022. • 00:00 •

U Novom Sadu obeležen dan sećanja na sve stradale i prognane u akciji „Oluja“

Dan sećanja na sve stradale i prognane u oružanoj akciji „Oluja“, tokom koje je više od 1.700 Srba ubijeno, a 250.000 proterano iz Hrvatske, obeležen je juče u Novom Sadu, uz prisustvo državnog vrha Srbije i brojih građana.

Parastos za žrtve tog zločina služio je patrijarh SPC Porfirije.

Na glavnom trgu u Novom Sadu, obeležavanju „Oluje“ prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Vladimir Orlić, premijerka Ana Brnabić, ministri, poslanici, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i brojni građani, ujedinjeni u nameri da sačuvaju sećanje na žrtve tog zločina.

Akcija „Oluja“ je počela 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na području tadašnje Republike Srpske Krajine, odnosno Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, uprkos tome što se ta oblast nalazila pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Više od 250.000 Srba iz Hrvatske, su u kolonama automobila, kamiona, traktora… stigle u Srbiju, iz svog zavičaja. Akcija je, zvanično, trajala četiri dana i završila se padom Srpske Krajine i uspostavljanjem kontrole Hrvatske nad tom teritorijom.

Međunarodnu krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju je „Oluju“ u prvostepenoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču okarakterisao kao udruženi zločinački poduhvat sa ciljem trajnog i prisilnog proterivanja najvećeg dela Srba sa prostota bivše RKS u Hrvatskoj. Međutim u drugostepenoj presudi su te tvrdnje odbačene i generali su oslobođeni.
Srpsko tužilaštvo za ratne zločine je nedavno podiglo prvu optužnicu za ratne zločine počinjene tokom Oluje, protiv četiri oficira hrvatske vojske zbog sumnje da su naredili akciju u kojoj su stradali civili u izbegličkoj kolini.

Za 25 godine od „Oluje“, hrvatsko pravosuđe podiglo je tri optužnice za ratne zločine nad krajiškim Srbima i to protiv ukupno sedmorice pripadnika hrvatskih vojnih i policijskih jedinica. Suđenja su rezultirala sa dve osuđujuće presude, od čega je jedna pravosnažna. Srbija je do sada stambeno zbrinula 25.048 porodica sredstvima iz budžeta Srbije i sredstvima donatora, od kojih je najveći Evropska unija kroz Regionalni stambeni program.

Porfirije:Pamtimo da ne bi neko mogao da kaže-to se nije desilo

Patrijarh SPC Porfirije poručio je u Novom Sadu, na obeležavanju 27. godišnjice akcije hrvatske vojske i policije „Oluja“ u kojoj je 250.000 Srba proterano iz Hrvatske, a više od 1.700 ubijeno i nestalo, da moramo da praštamo, ali da ne smemo da zaboravimo, već pamtimo da ne bi neko mogao da kaže da se to nije desilo.

Patrijarh je posle parastosa za žrtve, kojim je počelo svečano obeležavanje godišnjice „Oluje“ u prisustvu državnog vrha Srbije i Republike Srpske, rekao da moramo da praštamo jer je to jevanđeljska zapovesta, ali da nećemo ne samo molitveno već i na svaki drugi način da zaboravimo stradanje našeg naroda. Ne smemo i ne možemo, poručio je patrijarh srpski Porfirije.
Istakao je da se moramo sabirati i ne mestu stradanja svetog mučenka Vukašina Jasenovačkog, kao i na svakom mestu na kome su stradali naša braća i sestre koji su bili nevini, ali i na svim mestima na kome su stradali nevini ljudi bez obzira kom narodu pripadaju i kako se Bogu mole.

Podsetio je da je na reči Vukašina koji je rekao kada mu je monstrum kidao delove tela: „Dijete samo ti radi svoj posao“.
„Otuda je najblaže rečeno ljudski nerazumno, pogrešno i nepravedno kada neko nalazi razloga da onemogući bilo koga prosjaka ili cara, bogatog il siromašnog, domaćeg ili stranca, običnog građanai ili funkcionera, premijera ili predsednika, ma kog zvanja bio onaj ko ima potrebu da se na mestu Vukašinovog stradaja ili bilo kom drugom sličnom mestu susretne sa sobom i Bogom i da smireno upali voštanicu i uznese skromu molitvu Bogu. Sabiraćemo se na molitvu i na ovakvim mestima kao što je Novi Sad – srpska Atina i drugim“, poručio je patrijarh.

On je istakao da se molimo za upokojenje svih nevino stradalih žrtava strašnih avgustovskih dana 1995. godine.
„Sabrali se da se molitveno setimo nasilnog egzodusa našeg naroda sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, Like i Zapadne Slavonije“, dodao je Porfirije. Kaže da se sećamo molitveno i žrtava u „kristalnoj noći“ u Zadru, egzekucije starih i nemoćnih u Medaku i ličkim selima, pobijenih sve do Pakraca i slavonskih sela.
„Sve su to kamičci u mozaiku naših stradanja i raspeća, zajedno sa Jadovnom, Siskom, Jastrebarskim, Glinom i Jasenovcem“, rekao je patrijarh.
Patrijarh je rekao da su mnogi koji su se sabrali u Novom Sadu imali sličnu prošlost i došli u taj deo Srbije „vozom bez voznog reda“.
„I moja porodica se na sličan način obrela u ovoj gostoljubivoj srpskoj pokrajini. I mnoge druge vladike i sveštanici imaju takvu ili sličnu ličnu porodičnu istoriju. Zbog toga se mi braćo i sestre tako dobro suštinski razumemo i okupljamo svake godine“, rekao je Porfirije.
Kaže da preživeli čuvaju i nama prenose pamćenje, ali da naše pamćenje nije zlopamćenje.
„Pamtimo i sto puta da pamtimo njihova svedočenja da ne bi neko mogao da kaže – to se nije desilo, to nije istina, to su samo bile humanitarne aktivnosti, to su bile obične ustanove koje su pružale gostoprimstvo onima koji nisu imali glavu gde da sklone“, rekao je patrijarh.Istakao je da ne smemo da zlopamtilo, jer bi ono i gnev savladalo i satrlo i nas.Patrijarh je podsetio na reči Isusa Hrista sa krsta: Oče, oprosti im jer ne znaju šta rade i šta čine.Porfirije je rekao da se moramo moliti i za sve druge ljude koji pate i stradaju, za mir svega sveta.Ističe da kao hrišćani znamo da je svako stradanje već ovde deo slave i pobede.
Patrijarh je poručio da svakog čoveka treba da vidimo kao svoga brata koji pripada Bogu.
Porfirije je rekao da treba da se molimo za Srbiju u kojoj ne pitamo ko je koje vere, kako se krsti i kome se Bogu moli, i da u takvoj Srbiji ima mesta i dobrote za sve, za svako ime, jer Bog ne pravi razliku među imenima, pošto je svaki čovek Bogu jednako vredan.
Večni pomen nevino posradaloj našoj braći i sestrama u operaciji koju zovu „Oluja“, rekao je Porfirije.

Dodik: Srbija je zavet naše slobode,Srbi moraju biti jedinstveni

Srbi moraju biti jedinstveni i čuvati svoje nacionalno biće, jer samo tako mogu da žive, poručio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik u Novom Sadu, na obeležavanju godišnjice akcije hrvatske vojske i policije „Oluja“.
„Deveti put smo ovde da kažemo da nećemo zaboraviti“, rekao je Dodik i dodao da nije bilo predsednika Aleksandra Vučića koji je pokrenuo obeležavanje Oluje zaborav bi bio epski i samo bi ostala porodična i lična sećanja na stradanja.
Srbija je danas zavet naše slobode. Od Aleksandra Vučića mogli smo da čujemo da se Oluja više neće dogoditi, a naslućujem ovih dana da su počeli ozbiljno da nas shvataju, pa su i odluku da Srbima na Kosovu nametnu nezakonje promenili“, rekao je Dodik i pozvao na jedinstvo i pripadnost srpskom nacionalnom biću.
On je ocenio i da je Oluja kontinuitet Drugog svetskog rata, „konačno rešenje“, kako je rekao Franjo Tuđman, ali istakao i da Srbi nisu nestali.
„Deveti put kažemo neće se ponoviti, ali se ipak ponovilo ono što je bilo u Drugom svetskom ratu, Srbi su prognani. Oluja je pogrom, ona je zločin, genocid , etničko čišćenje“, rekao je Dodik.
On je ocenio da se Srbi iz Krajine u Srbiji i u Republici Srpskoj gde ih ima 56 000 polako oporavljaju svesni da samo okupljeni i jedinstveni mogu da očuvaju sećanje i pamćenje.
„Samo na taj način možemo da živimo, da se uzdignemo i da smo jedinstven narod, da nismo ni bosanski ni hrvatski Srbi, nego smo Srbi“, rekao je Dodik.
On je napomenuo da nije rođen u Srbiji, ali da je njegova zemlja Srbija, kao i RS, i da nema drugi identitet.
„Jednog dana kao rezultat svih naših stradanja i jauka morace da dođe srpsko državno i nacionalno jedinstvo i da naše dve države RS i Srbiju vidimo jedinstvene u nastojanju da odbrane naš identitet i ono što jesmo kao narod“, rekao je Dodik.
On je ocenio da je teška sudbina Srba, ali da Srbi ne smeju dozvoliti da njima upravljaju.
„Moramo da se okupimo oko nasih vrednosti i oko državnog rukovodstva Srbije i Srpske i da znamo da neće biti više naših kolona, ako nas bude branila Srbija, a Srbija možze da nas brani samo ako je jaka“, istakao je Dodik.
On je dodao da Srbija mora da bude voljena i podržana, da ne sme da ima ni treće ni pete kolone, već da mora samo u jednoj koloni da bude postrojena.
On je rekao i da Srbija srpskom narodu mora da garantuje slobodu, i ne tako da drugima uzima, već da više ne bude naivna kao što su naši verovali krajem Prvog svetskog rata da donose slobodu širom bivse Jugoslavije.
Dodik je ukazao da su Srbi krajem tog veka proterani i pobijeni, da su Hrvati pobili Srbe i u Drugom svetskom i u ovom ratu.
On je rekao i da se sramni odnos nastavio prema Srbima koji su živeli u Hrvatskoj do danas, jer im nikada nije vraćena imovina, stanovi, i sve ostalo, i napomenuo da im je u tome pomogla i EU. Imovina je vraćena i u BiH, a samo nije u Hrvatskoj i ta otimačina traje do danas, rekao je Dodik.
„Mi moramo da naučimo da Srbi nikada nisu mogli da žive drugačije, već sa slobodom, sloboda je ključna reč naših zivota“, ukazao je Dodik i dodao da za Srbe nema slobode ako ne žive u svojoj državi.
To se kaže vidi u Federaciji BiH gde nastoje da legalizuju to što je 150 000 Srba nestalo iz Sarajeva.
„Neki hoće da kažu da su otišli dobrovoljno, a bili su izbačeni pobijeni, jednako kao i na drugim mestima“, naveo je Dodik i dodao da su iza sebe ostavili milijarde koje su uložili u Sarajevo ili Knin.
Istakao je i da nema mesta na prostoru bivše Jugosalvije da su Srbi organizovali logore.
„Hoćemo mirno da živimo, ali matrica prema nama ne prestaje. Moramo da ostanemo svesni činjenice i konteksta u kome živimo.
Ima nekih među nama koji misle da treba da popustimo, da će se neko smilovati, ali Srbi ne traže miliostinju, niti treba da je traže.
Pobijeni smo i nestali jer je to bila drzavna politika Franje Tuđmana koji je rekao da Srbe treba udariti da se nikada ne oporave i da nestanu. U čemu je razlika od onoga što je rekao Budak“, upitao je Dodik i dodao da su Srbi nestali iz Krajine.
Ali, kako je rekao, kada su odlazili ostavili su otvorene kuće, a zavičaj u srcu i nose ga sa sobom.
Dodik je dodao da voli Srbiju i da je Srbija zavet slobode srpskog naroda, kao i da ga je narod birao da brani srpski identitet i snagu.
On je dodao da će to činiti bez obzira na sankcije i pretnje sve dok njegov narod to bude hteo.

Vučić:Naša politika jeste i ostaće mir, mir i mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je povodom obeležavanja godišnjice akcije “Oluja“ da politika Srbije jeste i ostaće mir, gotovo po svaku cenu.
„Naša politika jeste i ostaće mir, mir i mir, gotovo po svaku cenu“, napisao je predsednik Vučić na Instagram nalogu “buducnostsrbijeav“’uz fotografije sa skupa u Novom Sadu.

Vučić:Tugujemo i svedočimo o zločinima

Devetu godinu zaredom obeležavamo pogrom, težak zločin i najveće etničko čišćenje posle Drugog protiv jednog naroda, poručio je večeras u Novom Sadu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naglasio da su razlozi za to okupljanje tuga zbog ubijenih i prognanih i svedočenje o zločinima pogroma koje mora da se čuje.
„Dva su razloga zbog kojih smo danas okupili ovde. Prvi je tuga zbog ubijene dece, žena, staraca, 250.000 prognanih. Drugi je da bismo uprkos svima svedočili, da bi se ta svecočenja čula“, objasnio je Vučić na obeležavanju 27-godišnje „Oluje“.
On je kazao da je to jedini lek za ravnodušnost, i podsetio da postoji krivica zvog svih godina ćutanja, zamornog zaboravljanja žrtava.
„Godinama u Srbiji kao da nije bilo svedoka zločina. Niko nije pričao kako su ubijani civili, njihove kuće pljačkane, paljenje, kako su Srbe udarali, kamenovali, kako su bombardovali kolone ubijajući decu i starce, malenu braću i sestre. Time smo i sami pravdali zločin“, naglasio je on.
Istakao je da smo sami time bacili kamen na najtužniju kolonu u istoriji.
„Radili smo to gotovo čitavo punoletstvo, 18 godina. Natovarili smo sopstvenom narodu večni osećaj krivice, koji je podrazumevao da smo sami krivi kada nas proteruju i ubijaju. Opravdali smo zločin nad ljudima čiji jedina krivica bila da su pravoslavci, Srbi koji su želeli da žive na svom ognjištu“, objasnio je Vučić.
Za vreme zaborava Srbija je, kaže, propadala u tišini, izvinjavajući se svima za šta je bilo potrebe i za šta nije bilo.
Vučić je poručio da je to vreme zaborava završeno, da nema više ćutanja, i da smo svedoci da zločina više neće biti, navodeći da je to najsvetija obaveza od koje nećemo odustati, iako je nije lako ispuniti.
“Menjali su nam ime naroda, u zavisnosti odakle smo, pa su nas zvali hrvatskim, bosanskim crnogorskim Srbima, a sad nas nazivaju i kosovskim Srbima…A, uvek smo samo želeli da budemo obični Srbi, bez obzira odakle smo. I jesmo, svi smo Srbi, između nas razlike nema. To što živimo u različitim državama, ne znači da pripadamo različitim narodima”, rekao je Vučić.
Nije im pošlo za rukom, iako su se svojski trudili da nam to učine, dodao je on.
Vučić je poručio da Srbiju i srpski narod svakodnevno napađu, konstatujući da, koliko god da ćutimo, to nije dovoljno glasno, da koliko god da molimo za mir, nije dovoljno jer bi neki želeli da klečimo i molimo snažnije i jače.
I koliko god da priznamo tuđu žrtvu, i iskažemo pijetet i saučešće, nije dovoljno, jer Srbi moraju da plate i na mostu i na ćupriji, da nas ponize, da nestanemo, da bi bili zadovoljno našim ponašanjem, rekao je predsednik Srbije.
“Popustite jednom, popustićemo, tako drugi i treći put, jer hoćemo mir po svaku cenu, da nikome život ne bude ugrožen, da čuvamo druge, nadajući se da će oni da čuvaju nas, ali tome kraja nema”, ukazao je Vučić.
U tom smislu, osvrnuo se i na događe prethodnih nekoliko dana, koji su mu, kaže, do sad najteže pali, rekavši da je svima u svetu rekao da su nas doveli do ivice i saterali u ćošak, da nemamo više kud.
“A, vi, izvolite, nemamo ni šta da popuštamo, nigde, nikome, ni kuda da idemo. A, kada je tako, onda ćemo čuvati i braniti naš narod, a vi gledajte možete li sa nama kada se podignemo ovako ponosni i dični, svi, Krajišnici, Šumadinci, Piroćanci, Hercegovci… kada stanemo uz svoj narod kao jedan”, kazao je Vučić.
Podsećajući na Lenjinove reči da “postoje decenije u kojima se ništa ne desi, a ima nedelja u kojima se dese decenije”, konstatovao je da živimo u vreme kada mnogi misle da je trenutak koji mogu da iskoriste za opšti napada na Srbiju i srpski narod.
Zloupotrebljavajući situaciju u Ukrajini, ujedinili su se, kaže, mnogi oko nas ocenjujući da je ovo trenutak kada mogu da imaju podršku svih iz sveta i krenu u uništavanje sprskog naroda.
“Možda su pronašli dobar trenutak, možda su pomisli da je vreme da učine ono što su Mile Budak i Franjo Tuđman obećavali, ali su u jednoj stvari pogrešili. Nije to Srbija poraza, nije to ista Srbija, nije to Srbija koja će da vas se plaši i koja neće da stane pred vas”, poručio je Vučić i dodao:
“Mnogo ste pogrešili. Čuvaćemo Srbiju, a na njihovu histeriju, laži, pretnje, odgovaraćemo mirom, strepljenjem, trpeljivošću i odlučnošću”.

Odbranićemo Srbiju od svakog ko misli da je napadne

Vučić je poručio da Srbija više nije slabašna i neće da savija glavu i da će se odbraniti od svakoga ko misli da je napadne.
„Ko god pomisli da će da je napadne – čuvaćemo i branićemo Srbiju i što je važnije odbranićemo je i pobedićemo. Da svi čuju – odbranićemo i pobedićemo i nemojte da nam pretite oguglali smo više na sve vaše pretnje“, poručio je Vučić na prepunom gradskom trgu u Novom Sadu, gde su se okupili izbegli iz Hrvatske i njihovi potomci, ali i ostali građani.
Istakao je da Srbija više nije šaka zobi i slabašna i da nema više nameru da savija glavu pred nekima, kako je rekao, koji su njoj i njenom narodu nešto uradili, a ne ona njima.
Ne plašimo vas se i na Trgu u Novom Sadu, u poslednjih devet godina, ubedljivo je najveći broj ljudi i to govori da se Srbija osvešćuje i da zna da pamti i da zna da se seća i ume da poštuje tuđe žrtve, ali da ume da čuva sećanje na svoje žrtve“, naglasio je Vučić.
Kaže da je uvek bilo lakše ići linijom manjeg otpora, teško je izdržati udarce, retki su ljudi koji mogu da ih trpe.
„A mi smo ih toliko istrpeli da su nam leđa išibana da više nije važno, mogu da tuku koliko god hoće. Mi više nemamo kud, sterali ste nas u ćošak, oduzeli ste nam sve što ste mogli i više nemamo kud. Čuvaćemo svoju Srbiju i fabrikama, radom na njivi i na sve moguće načine i uzdizaćemo Srbiju“, poručio je predsednik.
Istakao je da želi da i sa tog mesta da saopštimo da ni zabranjeni grad Jasenovac, ni Oluja ni bilo koji drugi zločin, nisu za nas nikakav mit, već činjenica sa kojom živimo i koje više nikada nećemo da zaboravimo.
„Ne radimo to da bismo bilo kome pretili, ne sanjamo ni osvetu ni promene granica, već samo saopštavamo da smo lekciju naučili. I da neće više nikada tišina prekriti zločine nad našim narodom, niti ćemo ikada više pristati da u mrak odlazimo bez glasa. Pritom, naša politika ostaće mir, mir i mir, gotovo po svaku cenu, molićemo za taj mir i učiniti sve i razgovarati sa svima da bi ga ostvarili. Hoćemo da vidimo kako naši ljudi rade i grade, hoćemo fabrike, bolnice i škole“.
„Ne prizivamo sukobe, čak ih molimo da i oni spuste loptu“

Vučić je poručio da nemamo nameru nikoga da teramo u sukobe.
Samo nemojte da očekujete da ćutimo i da se pravimo mrtvi kada neko pokuša da ubija i proteruje naše ljude“, istakao je Vučić.
Ta politika, kako je rekao, nije i ne sme da bude ona o kojoj su neki sprski prvaci govorili optužujući Srbiju da Srbe van Srbije tera da laju, a onda ih veže za tarabu i onda pusti one druge da ih umlati.
„Nikada više nikome nećemo dozvoliti da umlate Srbe. Ne prizivamo sukobe, čak ih molimo da i oni spuste loptu, ali nemamo nameru da ni da ih bilo gde ostavimo vezane i prepustimo nečijem nasilju“, naglasio je Vučić.
Kazao je da hoćemo da gradimo najbolje odnose sa svima, pa i sa onima koji su se u prošlosti o nas ogrešili.
„Uvek ćemo da prihvatimo i pokajemo se za zločine koji su neki počinili u naše ime. Pružaćemo i pružamo ruku prijateljstva svima koji žele da je prihvate, ali nikada više ne ćemo da ćutimo i stidimo se zločina počinjenih protiv našeg naroda.
Kaže da smo se divne Krajšnike različito dočekivali posle Oluje i da se tada vlast stidela poraza u kojem je sama učestvovala makar delimično.
„Pa im nije dala da skreću sa autoputeva, da ne bi uznemirili narod u Srbiji, kao da nije znao kakva ga je tragedija pogodila. A onda smo taj narod malo pomalo pomagali, a javno ga se stideli i gledali da se ne priča o tome da se ne bismo zamerili Hrvatima i svima ostalima, jer uvek će postojati neko da kaže pa nije to budućnost. Stvarno, ja vam sad kažem – nikada nećemo zaboraviti patnju krajiškog čoveka koji stradao i proteran i izgubio svoju zemlju i kiću i decu i roditelje“, istakao je Vučić.
Vučić je rekao da je poverenje važno, da je to obavezujuća reč koja se izgovara, da ne zna koliko je realno, ali da su razgovori i saradnja neophodni.
„Ma koliko se ne slagali moramo da gledamo u budućnost zajedno“, rekao je Vučić, ali je istakao da za to postoji samo jedan uslov, i da nam ne smeta ako svetkuju, ali da ne mogu da nam brane da tugujemo i da se sećamo da su neki ljudi izgubili svoja ognjišta, svoju decu, roditelje.

„Samo nemojte da nam branite da tugujemo i da se sećamo, a od vas ne tražimo ni priznanje ni pomirenje, samo nas pustite da živimo sa svojim jadom, bolom i čemerom. Ništa od vas nećemo i ništa ne tražimo. Ne očekujte od Srba da se odreknu sebe, svojih mrtvih i svog imena i prezimena“, poručio je Vučić.
On je rekao da su Srbi nadživeli i Jasenovac i Oluju i poručio da je važnije od svega što su ponovo ustali.

 

 

Izvor: Novosadska TV

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena