Yunet
 

Društvo

Nedelja podrške dojenju

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 3. oktobar 2022. • 00:00 •

Nedelja podrške dojenju

Ove godine Nacionalna nedelja podrške dojenju obeležava se od 3. do 10.oktobra pod sloganom: “Istupi za dojenje – edukuj i podrži”. Nacionalna nedelja podrške dojenju u našoj zemlji se obeležava svake godine u 40. nedelji, jer toliko sedmica traje trudnoća i time se simbolično ukazuje na trenutak otpočinjanja dojenja.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama.

Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.

Uprkos međunarodnim preporukama, samo 40% svih beba mlađih od šest meseci u svetu su isključivo dojene, a samo 45% nastavlja dojenje do navršena 24 meseca.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad