Yunet
 

Društvo

„Šta detetu treba da raste do neba?“- dečja nedelja u opštini Bačka Palanka

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 7. oktobar 2022. • 00:00 •

„Šta detetu treba da raste do neba?“- dečja nedelja u opštini Bačka Palanka

Dečija nedelja, najveća nacionalna manifestacija za zaštitu i promociju dečjih prava se ove godine održava pod sloganom „Šta detetu treba da raste do neba!?“ Prva nedelja u oktobru u čitavom svetu i kod nas posvećena je deci. Tradicija Dečije nedelje je veoma duga – na ovim prostorima se obeležava od 1934. godine, od 1987. godine je na predlog organizacije Prijatelji dece Srbije uvedena u Zakon o društvenoj brizi o deci. Od 2018. godine se nalazi u Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Tradicionalno Dečija nedelja obeležena je u školama i vrtićima u opštini Bačka Palanka, nizom manifestacija i priredbi. I ova Dečija nedelja je prilika da deca ostanu u središtu društvenih nastojanja da budu zaštićena i srećna, da žive u podsticajnom, zdravom i sigurnom okruženju u kome mogu da ostvare maksimum svojih potencijala, a to se postiže kontinuiranom brigom o zaštiti, unapređenju i promociji dečijih prava u kojoj učestvuju svi relevantni društveni akteri.

Vera Žarković, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti obišla je osnovne škole i vrtiće u opštini Bačka Palanka povodom Dečije nedelje. U okviru Dečije nedelje, kao i svake godine Opština Bačka Palanka je opredelila sredstva za podelu prigodnih poklona po školama i vrtićima.

Pokloni su u vidu knjiga koje su namenjene školskim bibliotekama. Za Predškolsku ustanovu ,,Mladost“ su obezbeđene edukativne igračke kao i vrtiće pri školama. ,,Dečija nedelja“ slavi pravo dece da uživaju u detinjstvu i mladosti, i to je takođe prilika da deca pokažu svoje talente, veštine i sposobnosti. Lokalna samouprava se trudi da se o mališanima priča i razmišlja, ne samo u toku obeležavanja dečije nedelje, već tokom cele godine, a da se pre svega osluškuju dečije potrebe.

Izvor: backapalanka.rs

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad