Yunet
 

Društvo

Održan naučni skup u Bačkoj Palanci

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 24. oktobar 2022. • 00:00 •

Održan naučni skup u Bačkoj Palanci

U nedelju 23. oktobra 2022. godine, učesnici naučnog skupa „Srpska Pravoslavna Crkva – izazovi i iskušenja kroz istorijuˮ, koji je održan u Bačkoj Palanci, prisustvovali su svetoj Liturgiji u hramu Pokrova Presvete Bogorodice. Svetom Liturgijom je načalstvovao protojerej Saša Antonijević iz Eparhije šumadijske, uz sasluženje protonamesnika Igora Ignjatova, paroha futoškog, prezvitera Borisa Fajfrića iz Eparhije sremske, đakona dr Ivice Čairovića, vanrednog profesora Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i sveštenog bratstva navedenog hrama. Na svetoj Liturgiji je pojao crkveni hor „Sveti Jovan Krstiteljˮ iz Bačke Palanke, kojim diriguje Snežana Žujić. Jedan deo učesnika naučnog skupa prisustvovao je svetoj Liturgiji u manastiru Bođanima.

Posle svete Liturgije nastavljen je radni deo naučnog skupa, na kome je podneto još dvadeset referata. Tokom dva dana trajanja naučnog skupa referate je podnelo više od četrdeset stručnjaka iz oblasti istorije, teologije, istorije kulture, umetnosti, arhivistike i srodnih naučnih disciplina.

Naučni skup je završen u popodnevnim časovima, uz ocenu učesnika da je održavanje ovakvih i sličnih skupova neophodno radi rasvetljavanja nedovoljno obrađenih tema iz istorije Srpske Pravoslavne Crkve i nacionalne istorije. Tokom 2023. godine očekuje se izlazak iz štampe zbornika radova sa naučnog skupa.

 

Izvor: Informativna služba eparhije Bačke

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena