Yunet
 

Društvo

Opština Bačka Palanka se i ove godine pridružuje obeležavanju Svetskog dana prevremeno rođene dece

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 15. novembar 2022. • 00:00 •

Opština Bačka Palanka se i ove godine pridružuje obeležavanju Svetskog dana prevremeno rođene dece

Opština Bačka Palanka se i ove godine pridružuje obeležavanju Svetskog dana prevremeno rođene dece, 17. novembra. Zvanična boja kampanje je ljubičasta i u skladu sa njom u Bačkoj Palanci biće osvetljena zgrada Gradskog muzeja.

Naime, 17. novembra, širom sveta, organizuju se aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svesti u javnosti o problemu prevremenog rađanja. Jedna od tih aktivnosti je osvetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvetom ljubičaste boje, budući da je to boja koja simbolizuje ovu temu. Ljubičasta boja je izabrana jer je to boja koja osvetljava inkubatore u kojima borave preveremeno rođana deca.

U čitavom svetu, 1 od 10 beba rodi se pre vremena. U Srbiji, to je više od 4000 beba godišnje, odnosno 11 svakoga dana. Budući da se rađaju nezrele, ovim bebama je, da bi preživele, neophodna podrška specifičnih medicinskih aparata i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih radnika. Uprkos tome, posledice prevremenog rođenja mogu biti veoma ozbiljne i trajne, a prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prevremenog rođenja, u svetu umre milion beba.

Podršku roditeljima prevremeno rođene dece kontinuirano pruža jedino nacionalno udruženje ove vrste – „Mali Div“ Jedna od prilika da javnost Srbije sazna više o prevremeno rođenim bebama i teškoćama sa kojima se susreću one i njihovi

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad