Yunet
 

Društvo

U budžetu Bačke Palanke za obrazovanje i kulturu više od pola milijarde dinara

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 16. decembar 2022. • 00:00 •

U budžetu Bačke Palanke za obrazovanje i kulturu više od pola milijarde dinara

Budžet opštine Bačka Palanka za 2023. godinu iznosiće 2.047.296.602 dinara, a većina novca planirana je za kapitalne investicije u Bačkoj Palanci. Najveći deo budžeta – 431,5 miliona dinara biće usmereno za unapređenje predškolskog vaspitanja i osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Za socijalnu i dečiju zaštitu 128,8, sport 112, kulturu 89,8, zdravstvo, poljoprivredu i zaštitu životne sredine 152,6 miliona dinara.

U razvoj komunalnih delatnosti biće uloženo 231,2, a u unapređenje saobraćaja i saobraćajneinfrastrukture 133,7 miliona dinara.

Značajan deo novca iz budžeta za 2023. planiran je za izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, kao i izgradnju i rekonstrukciju puteva, ulične rasvete i investicije u unapređenje energetske efikasnosti.

Obrazlažući budžet predsednik opštine Branislav Šušnica rekao je da će u sledećih 12meseci biti realizovani projekti koji će doprineti drastičnom unapređenju svih građana, u svim naseljenim mestima u opštini.

– U proteklih 12 meseci uradili smo mnogo. Ulagali smo u rekonstrukciju gasovoda u Bačkoj Palanci. Izgradili smo nov vrtić „Duga“ na Sinaju, od 800m2, vredan 208 miliona dinara.

Rekonstrusali smo više škola i vrtića. Gradili i rekonstruisali kanalizacionu ivodovodnu mrežu u više naselja.

Zahvaljujući odličnoj saradnji s Vladom Srbije i Pokrajinskom vladom, investirali smo više stotina miliona dinara u rekonstrukcije domova kulture, ulica, škola, kupovinu 69 seoskih kuća s okućnicom za mlade bračne parove i izbegla i prognana lica. Ulagali smo u unapređenje energetske efikasnosti.

U uređenje atarskih puteva, rekonstrukciju i gradnju ulica. U sledećih godinu danauradićemo još više. Našli smo način da racionalizujemo poslovanje javnog sektora i opštinske uprave. I, što je još važnije, uspeli smo da obezbedimo sredstva od višihorgana vlasti za realizaciju projekata koji građanima Bačke Palanke unapređuju kvalitet života – rekao je Šušnica.

On je istakao da će 52,2 miliona dinara biti uloženo u gradnju sportske hale u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Bačkoj Palanci, a za nastavak unapređenja energetske efikanosti stanova i kuća 20 miliona dinara.

– Ove godine smo zajedno sa Ministarstvom energetike izdvojili 18 miliona. Sa ovih 20, zadve godine u zamenu stolarije, ugradnju izolacije, boljih grejnih instalacija ukupno će biti investirano 38 miliona dinara.

Završićemo i vrtić „Duga“ na Sinaju, gde sa dodatnih 42,6 miliona dinara, gradimo parkinge, pešačke staze, toplovodnu i drugu nedostajuću infrastrukturu.

Izgradićemo novi Prostorni plan, a nastavićemo da u saradnji s Republikom i Pokrajinom ulažemo u nova radna mesta i razvoj turizma.

Bačka Palanka beleži konstanti rast broja zaposlenih, i nastavićemo da unapređujemo poslovni i ekonomski ambijent. Više radnih mesta, bolji uslovi za poslovanje znače više novca u
budžetu, i veće mogućnosti za dalji razvoj infrastrukture, ulaganja u kulturu, škole, vrtiće i domove zdravlja – zaključio je Šušnica.

Odluku o budžetu usvojila je Skupština opštine Bačka Palanka 16. decembra.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena