Yunet
 

Društvo

Srećan Božić

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 7. januar 2023. • 00:00 •

Srećan Božić

Brojni običaji na Božić se praktikuju od davnina, s tim što su neki od njih danas delimično modifkovani i prilagođeni, pre svega, uslovima života u gradskim sredinama.

Na Božićno jutro, pre svitanja, sva zvona na pravoslavnim hramovima zvone i objavljuju dolazak Božića i Božićnog slavlja.

Vernici oblače svečanu odeću i odlaze u crkvu na jutrenje i Božićnu liturgiju. Posle službe, prima se nafora i ona je prvo što se na Božić uzima. Ljudi se pozdravljaju rečima:„Hristos se rodi!“a otpozdravljaju: „Vaistinu se rodi!“Zanimljivo je i, možda ne znaju svi, da se ovako pozdravlja i govori od Božića sve do Bogojavljenja.

U kuću, rano ujutru, dolazi poseban gost (obično se unapred dogovori sa domaćinom) koji se naziva položajnik. On je prvi gost koji toga dana u kuću ulazi, pozdravlja Božićnim pozdravom, ljubi se sa ukućanima i odlazi kod šporeta, peći ili ognjišta. Tamo gde još uvek ima šporeta na loženje, položajnik otvori vrata špreta i džarajući vatru izgovara zdravicu: „Koliko varnica, toliko srećica, Koliko varnica toliko parica (novca). Koliko varnica toliko u toru ovaca, Koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca, Koliko varnica, toliko gusaka i piladi, A najviše zdravlja i veselja, Amin, Bože daj“.

Nakon toga, ukućani pred položajnika iznose posluženje i daruju ga nekim poklonom. Veruje se da položajnik donosi sreću u kuću za celu narednu godinu.

Na Božić, posle Svete Liturgije, domaćica pravi pogaču, koja se zove česnica i ima ulogu slavskog kolača na Božić. U česnicu se stavlja novčić, a odozgo se bode grančicom badnjaka. Ispečena česnica iznosi se na trpezu na kojoj je već postavljen svečani božićni ručak.

Tradicionalni običaji nalažu da domaćin od pečenice najpre seče levu plećku, glavu i deo od rebara. Kada se svi okupe za stolom, on pali sveću, uzima kadionicu, okadi ikone, kandilo i sve prisutne, a zatim kadionicu preda nekom mlađem koji kadi celu kuću. Peva se božićni tropar i čita se „Oče naš“.

Pošto se očita molitva, pristupa se lomljenju česnice. Česnica se okreće kao slavski kolač i na kraju lomi na onoliko delova koliko ima ukućana. Nakon toga, ukućani jedni drugima čestitaju praznik i počinju sa obedom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad