Yunet
 

Društvo

Polaganje završnog ispita za osmake počinje u ponedeljak 17. juna

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 11. jun 2024. • 00:00 •

Polaganje završnog ispita za osmake počinje u ponedeljak 17. juna

Osmaci će u ponedeljak, 17. juna raditi test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dan kasnije, 18. juna rešavaće test iz matematike, dok će u sredu, 19. juna polagati predmet po izboru.

Kako su ranije u Ministarstvu prosvete rekli Tanjugu, testovi sadrže zadatke kojima se proverava ostvarenost obrazovnih standarda definisanih na tri nivoa – osnovnom, srednjem i naprednom nivou.

Naveli su i da su testovi pripremljeni, odštampani, upakovani u sigurnosne kese i posebne kutije sa zatvornicama i spremni za distribuciju po posebnom rasporedu.

Takođe, pripremljeno je i detaljno stručno uputstvo o sprovođenju završnog ispita za sve učesnike, uključujući i učenike i roditelje.

U Ministarstvu kažu da se završni ispit sprovodi u isto vreme na čitavoj teritoriji Srbije u trajanju od tri dana.

Počinje tačno u 9, a traje do 11 sati, a ukoliko je ispit počeo sa zakašnjenjem, vreme ispita se produžava tako da izrada testa traje 120 minuta.

Učenici ne smeju napuštati prostoriju u kojoj se polaže ispit prvih 45 minuta ispita, kao ni poslednjih 15 minuta.

Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

U ovoj školskoj godini, prema podacima Ministarstva, najveći broj učenika opredelio se da polaže geografiju 26.794 (41,26 odsto), zatim biologiju 23.546 (36,26 procenata), istoriju 6.034 (9,29 odsto), hemiju 4.393 (6,76 odsto) i fiziku 4.176 (6,43 odsto).

Za maturante trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola, kao i učenike osmog razreda u Srbiji, juče je bio poslednji nastavni dan u ovoj školskoj godini.

Ostali učenici osnovnih škola, od prvog do sedmog razreda, nastavu završavaju 14. juna, a srednjoškolci 21. juna.

 

Izvor: RTV

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena