Yunet
 

Društvo

Opštini Bačka Palanka od Komesarijata za izbeglice 4,95 miliona

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 21. jun 2024. • 00:00 •

Opštini Bačka Palanka od Komesarijata za izbeglice 4,95 miliona

Opština Bačka Palanka dobila je od Komesarijata za izbeglice 4,95 miliona dinara za stambeno zbrinjavanje izbeglica na teritoriji opštine.

Za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom Komesarijat je obezbedio 3.510.000 dinara, a opština iz svog budžeta izdvaja 390.000 dinara, dok je za nabavku građevinskog materijala i opreme za poboljšanje uslova stanovanja kroz rekonstrukciju i sanaciju objekata Komesarijat izdvojio 1.440.000 dinara. Ukupna vrednost podrške iznosiće 4,98 miliona dinara. Ugovori su potpisani 20. juna u Komesarijatu za izbeglice.

Opština će u narednih 15 dana, osnovati zasebne komisije, koje će u roku od 15 dana raspisati konkurse za izbor korisnika. Konkursi će biti istaknuti na oglasnoj tabi i sajtu opštine, kao i na sajtu Komesarijata.

Za kupovinu kuće s okućnicom mogu da se jave izbegla lica koja nemaju rešeno stambeno pitanje, a maksimalan iznos koji mogu da dobiju je 1.950.000 dinara.

Konkurs za poboljšanje uslova stanovanja obuhvata građevinske radove, od rekonstrukcije krova i krovne konstrukcije, zidova, ugradnju izolacije, zamenu elektro, vodovodnih i kanalizacionih instalacija, uređenje fasade, ugradnju ili zamenu keramičkih pločica, nabavku bojlera. Minimalna vrednost građevinskog paketa je 250.000, a maksimalna 800.000 dinara.

– Podrška od 4,95 miliona dinara za kupovinu kuća s okućnicom i poboljšanje uslova stanovanja izbeglica predstavlja nastavak izuzetne saradnje opštine Bačka Palanka s Komesarijatom za izbegla lica. Na teritoriji Bačke Palanke do sada su u saradnji sa Komesarijatom obezbeđena 42 domaćinstva, 23 paketa građevinskog materijala, osam montažnih kuća i 20 stambenih jedinica, a u aprilu mesecu su četiri izbegličke porodice dobile građevinski materijal vredan dva miliona dinara za poboljšanje uslova stanovanja, kroz adaptaciju ili popravku porodičnih kuća.

Nastavićemo da u skladu s Lokalnim akcionim planom za upravljanje migracijama, i u saradnji sa Vladom Srbije i Komesarijatom za izbeglice, marljivo i odgovorno radimo kako bismo omogućili da sva izbegla lica na teritoriji naše opštine adekvatno i uspešno reše svoje stambeno pitanje – rekao je predsednik opštine Branislav Šušnica.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena