Yunet
 

Kultura

Otvorena izložba minijatura „Polje“

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 19. januar 2022. • 00:00 •

Otvorena izložba minijatura „Polje“

U Muzeju grada otvorena je izložba minijatura Dragana Miličića, akademskog slikara, pod nazivom „Polja“.

Dragan Miličić rođen u Vrbasu 1979. godine, odrastao u Bačkom Dobrom Polju. Školovao se u Novom Sadu gde i završava Akademiju umetnosti 2003. godine u klasi profesora Živka Đaka. Postdiplomske studije upisuje iste godine i završava ih odbranom magistarskog rada iz polja grafičke tehnike – drvoreza sa temom „Unutra“ 2006. godine. Sa ovom temom – izložbom obišao je Beograd, Trebinje, Herceg Novi, Vrbas, Šabac, Zrenjanin i Bačku Palanku. Trenutno se bavi likovnim i prosvetnim radom u Novom Sadu.

Na otvaranju izložbe je o autoru govorio Miladin Zorić, akademski slikar koji je između ostalog rekao da je Dragana upoznao još 2006. godine kada je imao svoju prvu izložbu u Bačkoj Palanci a o svojoj izložbi njen autor je rekao:

„Moja koncepcija se zasniva na sledećem: Kažu da „slika govori hiljadu reči“, ovde je reč o hiljadu hektara oranica koje okružuju moj život. Zemlja, vazduh, voda i vatra… ili u mom slučaju: zemlja, vazduh, struja i čipkani vez. Slikam je u kaligrafskim potezima gde četka klizi u jednostavnim potezima, čineći na taj način asocijajciju mira i toka energije kroz polja ravnice. Boje sa palete su jake, čiste ponekad i sirove – za mene jedino tako iskrene. Do te mere da sam zbog naracije hteo da se dotaknem i naive, kao najčešće asocijacije na ovakav motiv u slikanju. A na sve to se onda logički nastavlja i čipkani vez! Ovaj vez je oličenje sela, tradicije i Vojvodine i nečeg zajedničkog za sve koji tu obitavaju. I najzad dalekovod, prikaz struje –savremenog doba koje preseca nebesa i polja, štrčeći van okvira ovog naizgled spokojnog pejzaža. Sve to je upakovano i zaokruženo u jedan sirov, zubom vremena nagrižen i oštećen ram, ram napravljen od delova stare banatske kuće koja sad postoji samo u ovim mojim skromnim minijaturama.“

Minijature su rađene akvarel tehnikom i oslikavaju lepotu vojvođanske ravnice u malom. Izloženi radovi su plod petogodišnjeg rada autora koji je iz ljubavi prema svom kraju naslikao pregršt pejzaža u kojima, kako autor kaže, svako može pronaći svoj kutak, deo svog kraja i doživljaja.

Izložba će u Muzeju grada biti otvorena do 8. februara.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena