Yunet
 

Kultura

Nova izložba u muzeju grada

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 4. april 2022. • 00:00 •

Nova izložba u muzeju grada

U Muzeju grada u ponedeljak u 18.00 časova biće otvorena izložba grafika Zite Arđelan iz Novog Sada.
Zita Arđelan rođena je 1995. godine u Novom Sadu gde je 2014. godine završila školu za dizajn „Bogdan Šuput“ i iste godine upisala Akademiju umetnosti u Novom Sadu, departman likovnih umetnosti, smer grafika u klasi prof. Aleksandra Botića. Diplomirala 2018. godine.

Master studije završila na istoj Akademiji u klasi docenta Jelene Sredanović 2021.
Od 2011. godine članica je galerije „Šok zadruga“ i učestvovala na mnogim njihovim aktivnostima (predstave, izložbe, sajmovi, prodajne izložbe …). Od 2017. godine članica je „Hid Kor Arta“ kulturnog magazina mladih. Od 2018. godine kurator izložbi u sastavu večeri Dron muzike.

Učestvovala je na više grupnih izložbi i imala je šest samostalnih izložbi (Sivac, Mali Iđoš, Novi Sad).
Tema koju Zita istražuje i kojom se bavi je „Herbarijum“. Dugotrajni proces rada obuhvata sakupljanje biljaka, njihova dehidracija, determinacija i raspoređivanje u sveske herbarijuma. Tako sakupljene primerke biljaka Zita koristi kao motiv u radu u različitim medijima. Obe ove tehnike traže rad sličan onom radu potrebnom da suve biljke na papiru postanu herbarijum. Kroz istraživanje pomenute tematike Zita dolazi do različitih kompozicijskih rešenja, formatskih različitih, a koloritom sličnih.

Na ovoj izložbi Zita će izlagati grafike, rađene tehnikom „linogravura“ i tapiseriju rađenu „klečanom“ tehnikom.
Ova izložba trajaće do kraja aprila meseca.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena