Yunet
 

Kultura

28. FEP od 18. do 21. avgusta u Bačkoj Palanci

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 29. jul 2022. • 00:00 •

28. FEP od 18. do 21. avgusta u Bačkoj Palanci

Pod sloganom „Kretanje“, ovogodišnje izdanje FEP-a publici približava neke od najvažnijih tema današnjice. Teme koje se tiču naše lokalne sredine, ali i čitavog sveta. Stavljajući pokret u fokus skrećemo pažnju na važnost prihvatanja drugih, drugačijih ljudi i kultura. Kretanje je putovanje, promena, razumevanje i domaćinski odnos prema svima onima koji daleko od svog doma traže utočište. Ono se ne odnosi samo na naše kretanje, odlaske i dolaske, odnosi se i na život naše planete u trenutku najveće ekološke krize i klimatskih promena.

Nakon dve godine stajanja u istom mestu izazvanim pandemijom virusa korona, vreme je da krenemo dalje, a za to je potrebno da se pokrenemo. Kroz četiri glavne teme – izbeglička kriza, ekološka kriza, putovanja i pokret, 28. FEP bačkopalanačkoj publici i svima onima koji kraj avgusta provedu u našoj sredini, donosi raznovrsan, pažljivo selektovan, edukativan i umetnički program.

U takmičarskom programu, predstaviće se čak 10 trupa iz naše zemlje, regiona, ali i Danske i Austrije sa najrazličitijim formama teatra. Uprkos svim izazovima i ove godine međunarodna selekcija prikazaće snagu i važnost teatra za decu i mlade kroz predstave MOGUĆNOST ZABAVLjANjA KOD PTICA / Bitef teatar (Beograd, Srbija); ECHOES OF CELEBRATION (ODJECI SLAVLjA) / Ikarus Stage Arts – Nordisk Teaterlaboratorium Odin Teatret (Holstebro, Danska); AGNESA I HRABREN / Međunarodni teatarski festival Mess – Scena Mess (Sarajevo, Bosna i Hercegovina); ASTRONAUTI / Umjetnička organizacija Shooma (Bjelovar, Hrvatska); CRNO JAGNjE / Prvo prigradsko pozorište – Puls teatar (Lazarevac, Srbija); BAJA BUF / VRUM performing arts collective (Beč, Austrija) i Špancirfest / Park kreative (Zagreb, Hrvatska); I CYRANO I DJEVOJČICA / koprodukcija Teatra Poco Loco (Zagreb, Hrvatska) i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca (Rijeka, Hrvatska); DIVLjOŽDER / Narodno pozorište Toša Jovanović (Zrenjanin, Srbija); GIANTS_PLASTIC LENDSCAPES (DIVOVI_PLASTIČNI PEJZAŽI) / Odprti predali, Zavod za slobodne interdisciplinarne procese (Kranj, Slovenija), Hiša otrok in umetnosti i Zavod Carnica (Layerjeva hiša) (Ljubljana, Slovenija); TIHI DEČAK / Pozorište za decu (Kragujevac, Srbija). Ove predstave selektovane su između više od 50 pristiglih prijava iz celog sveta.

Osim dece, i mlada publika imaće priliku da širi svoje vidike kroz prateće sadržaje kao što je TRIBINA o kretanju dece u migracijama, ratovima i drugim kriznim situacijama ili projekcija filma „Povezivanje tačkica“ o mentalnom zdravlju mladih. U isto vreme gotovo svi uzrasti i ove godine moći će da učestvuju u više od 10 kreativno-edukativnih radionica na teme ekologije, pozorišta, neverbalne komunikacije, svetlosnog zagađenja, klimatskih promena, ali i scenografije i kostimografije. Tradicionalno, večernji sati Festivala biće upotpunjeni dobrom muzikom lokalnih izvođača i gostiju iz cele Srbije. Svake godine FEP-ove takmičarske predstave pogleda 1500 dece sa roditeljima, više stotina mladih i odraslih poseti revijalni pozorišni program, 1500 posetilaca uživa u večernjem programu, više stotina dece i mladih učestvuje u kreativno-umetničkim radionicama. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade već 28 godina Bačkoj Palanci povezuje ekologiju i pozorište. U fokus svog rada stavlja sve najvažnije teme današnjice, obraćajući se podjednako i najmlađim naraštajima i mladima i odraslima. Približava značaj ekologije, kao očuvanja naše planete, ali i ekologije duha, bez koje nijedna misija ne može biti uspešna.

U organizaciji Festivala deluju mladi profesionalci koji su uz FEP odrasli, a mnogi od njih su se zahvaljujući FEP-u i profesionalno orijentisali ka pozorišnom stvaralaštvu. U realizaciji Festivala svake godine učestvuje više od 200 volontera iz Bačke Palanke, Srbije i regiona, koji i tokom godine učestvuju u edukativnim i promotivnim sadržajima FEP-a.

28. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade podržan je od strane Švajcarske vlade, u okviru projekta „Kultura za demokratiju“, koji sporovodi Hartefakt fond. FEP su podržali i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i Opština Bačka Palanka.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad