Yunet
 

Kultura

28. FEP ove nedelje u Bačkoj Palanci

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 16. avgust 2022. • 00:00 •

28. FEP ove nedelje u Bačkoj Palanci

Pod sloganom „Kretanje“, ove sedmice, od četvrtka 18. do nedelje 21. avgusta, biće održano 28. izdanje Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci. FEP ove godine ukazuje na nekoliko važnih tema kojima je zajedničko kretanje, a među kojima su izbeglička kriza, ekološka kriza, putovanje i pokret, i upravo o svim ovim tema govoriće se ove sedmice u našoj varoši, kroz bogat, pažljivo selektovan program.

Na 28. FEP-u u takmičarskoj selekciji biće odigrano 10 predstava, koje su odabrane među više od 50 pristiglih prijava iz čitavog sveta. Uprkos svim izazovima i ove godine međunarodna selekcija prikazaće snagu i važnost teatra za decu i mlade kroz predstave:

MOGUĆNOST ZABAVLJANJA KOD PTICA / Bitef teatar (Beograd, Srbija);

ECHOES OF CELEBRATION (ODJECI SLAVLjA) / Ikarus Stage Arts – Nordisk Teaterlaboratorium Odin Teatret(Holstebro, Danska);

AGNESA I HRABREN / Međunarodni teatarski festival Mess – Scena Mess (Sarajevo, Bosna i Hercegovina);

ASTRONAUTI / Umjetnička organizacija Shooma (Bjelovar, Hrvatska);

CRNO JAGNJE / Prvo prigradsko pozorište – Puls teatar (Lazarevac, Srbija);

BAJA BUF / VRUM performing arts collective (Beč, Austrija) i Špancirfest / Park kreative (Zagreb, Hrvatska);

I CYRANO IDJEVOJČICA / koprodukcija Teatra Poco Loco (Zagreb, Hrvatska) i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca (Rijeka, Hrvatska);

DIVLJOŽDER / Narodno pozorište Toša Jovanović (Zrenjanin, Srbija);

GIANTS_PLASTIC LENDSCAPES (DIVOVI_PLASTIČNI PEJZAŽI) / Odprti predali, Zavod za slobodne interdisciplinarne procese (Kranj, Slovenija), Hiša otrok in umetnosti i Zavod Carnica (Layerjeva hiša) (Ljubljana, Slovenija);

TIHI DEČAK / Pozorište za decu (Kragujevac, Srbija).

Stručni žiri u sastavu Jovana Rakić, koreografkinja i plesna pedagoškinja, Duško Mazalica, glumac i umetnički direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske i Maša Avramović, pedagoškinja i aktivistkinja za dečija prava, doneće odluku kojoj predstavi će pripasti nagrada DOBRO DRVO. Zasedaće i dečiji žiri koji će odlučiti koja je predstava najbliža deci, a biće dodeljene i pojedinačne nagrade po odluci stručnog žirija.

Da biste obezbedili kartu za Festival i ove godine je potrebno da reciklirate ili donirate, te u zamenu za reciklažni materijal (staklene flaše, PET ambalažu, limenke ili čepove) da preuzmete karte za predstave. Sav prihod od reciklaže biće uplaćen u humanitarne svrhe našim sugrađanima Lenki Žutković i Jovin Milenku.

Osim dece, i mlada publika imaće priliku da širi svoje vidike kroz prateće sadržaje kao što je TRIBINA o kretanju dece u migracijama, ratovima i drugim kriznim situacijama ili projekcija filma „Povezivanje tačkica“ o mentalnom zdravlju mladih. U isto vreme gotovo svi uzrasti i ove godine moći će da učestvuju u više od 10 kreativno-edukativnih radionica na teme ekologije, pozorišta, neverbalne komunikacije, svetlosnog zagađenja, klimatskih promena, ali i scenografije i kostimografije.

Tradicionalno, večernji sati biće upotpunjeni muzičkim programom, pa će prvo festivalsko veče uveličati predvodnici alternativne rok scene grupa Repetitor, a lokalnu podršku pružiće im dobro poznati bačkopalanački sastav Santos Brothers. Muzički program drugog i trećeg FEP-ovskog dana organizovan je u saradnji sa Blues & Jazz Festom i KC Festom.

I ove godine organizatori se trude da četiri dana FEP-a čitava porodica zajedno provede vreme u prirodi, te je tako, osim dobro poznate Gradskog bioskopa, lokacija FEP-a ove godine baš u prirodi, na obali Dunava, u Florida Resortu. Kako bi naši sugrađani što lakše stigli na Festival, u saradnji sa Grand Group svakog festivalskog dana voziće FEP-ov bus od grada do Floride i nazad, kako bi svi posetioci krenuli i stigli na vreme!

28. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade podržan je od strane Švajcarske vlade, u okviru projekta „Kultura za demokratiju“, koji sprovodi Hartefakt fond. FEP su podržali i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i Opština Bačka Palanka.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena