Yunet
 

Kultura

U okviru Duhovnih svečanosti održano predavanje i nagrađeni najbolji radovi na likovnom konkursu

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 10. oktobar 2022. • 00:00 •

U okviru Duhovnih svečanosti održano predavanje i nagrađeni najbolji radovi na likovnom konkursu

U nedelju, 9. oktobra 2022. godine, u dvorani Svetosavskog doma pri Svetojovanovskom hramu u Bačkoj Palanci, monah Ignjatije Marković, sabrat manastira Bukovo, održao je predavanje na temu „Novojavljeni svetitelj Crkve Božje – sveti Irinej Ispovednikˮ.
Predavanje je održano u okviru duhovnih svečanosti ,,Pod Pokrovom Bogorodiceˮ, koje se održavaju u danima pred proslavu prestonog praznika hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Bačkoj Palanci.

Takođe u nedelju, u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Bačkoj Palanci služena je sveta Liturgija na kojoj je načalstvovao protonamesnik Novica Rakić, uz sasluženje đakona svetojovanovskog hrama Branka Batala. U okviru duhovnih svečanosti ,,Pod Pokrovom Bogorodice“, za učenike pravoslavnog katihizisa osnovnih škola raspisan je likovni konkurs na temu ,, Sabor Srba Svetitelja“, a za učenike srednjih škola literarni konkurs ,,Vladika sveti Irinej Ćirić“. Najuspešniji radovi su bili izloženi u priprati hrama. Učesnici likovnog konkursa iz osnovnih škola su bili podeljeni u četiri kategorije,a srednjoškolci u jednu. Posle svete Liturgije nagrađeni učenici darivani su prigodnim poklonima od Crkvene opštine bačkopalanačke.

Duhovne svečanosti biće završene u u torak 11. oktobra, predavanjem dr Predraga Dragutinovića, redovnog profesora na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na temu „Presveta Bogorodica-svetilo novozavetne vere“. Predavanje će biti održano u dvorani pri Svetojovanskom hramu u Bačkoj Palanci, posle večernjeg bogosluženja koje počinje u 18.00 časova.

Izvor: Informativna služba eparhije Bačke

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad