Yunet
 

Kultura

Izložba „Šećeru“ u muzeju grada

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 17. novembar 2022. • 00:00 •

Izložba „Šećeru“ u muzeju grada

U Muzeju grada u okviru Manifestacije Noć pozorišta (16 -27.11.) u subotu 19. novembra u 18.00 časova biće otvorena izložba „Šećeru“autorke Nataše Đuričković Sidre.

„ŠEĆER u naslovu ciklusa ali i kao materija na slikama, a ima ga u svim našim životima. Ljubav . . . Izazov, belina, raj, kristalna čistota, iskušenje, zadovoljenje čula .

Mentalno – likovni spoj otelotvoren je kroz izvanredno harmoničan spoj duše i tela. Izbor monohromatskog pristupa ukazuje na poseban senzibilitet, na otmenost slikarskog poimanja stvarnosti, bilo da je proživljena ili domaštana ali svakako vešto izbegnuto zapadanje u lascivnu i bizarnu deskripciju.

Emancipovan i odnegovan tretman aktova ne kao anatomskih pojmova niti objekta sladostrašća već kao zagonetke ljudske duše. U ovim telima eterične lepote su zaustavljeni momenti koji život čine. Oni koje sa nekim stvorimo i kojima obavijamo telo dato rođenjem, ulepšavajući ga tim slatkim trenutcima poput Sidrinih pažljivo i namerom raspoređenih kristala šećera na samim slikama koji poput najfinije patine pojačavaju vrednost celog doživljaja.. Da li je to pred nama slikarska rapsodija u belom? Ambivalentno orijentisana uvela je realnost preko svedene forme, emotivni naboj koliko i intelekt, čulnost koja ne uzmiče pred racionalnošću sa dovoljno sete i lirizma u provokativnoj razgolišenosti i neophodnoj erotičnosti teme. Kroz duhovnu otmenost i iskričavu ljupkosti u stavu, prosijavaju i emocije o čežnji, tegobi, usamljenosti, melanholiji, samodovoljnosti, tegobi. . .

Koliko god to moguće predstavlja, kao i prethodni ciklusi, neku vrstu eksperimenta po čisto njenim pravilima, to je znak za kojim se treba povesti jer celokupan utisak koji ostavlja ovim ciklusom intrigantnog naslova “ŠEĆERU“ ubedljivo nas vraća na predstavu i poimanje umetnosti kao čudesnog spoja lepote i harmonije. „

Slobodanka Klačar

Dipl.ist.umetnosti

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad