Yunet
 

Zdravlje

 Omikron kod hroničnih bolesnika daje tešku kliničku sliku

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 20. januar 2022. • 00:00 •

 Omikron kod hroničnih bolesnika daje tešku kliničku sliku

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 1.484.516 osoba, a zabeležena su 13.152 smrtna slučaja, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Prema poslednjem preseku, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 17.318 osoba od testirana 36.434 uzorka. Od posledica zaraze preminulo je još 28 ljudi. Hospitalizovano je 2.619 kovid pacijenata, od kojih je 112 na respiratorima.

Pritisak na primarnu zdravstvnu zaštitu je i dalje ogroman, budući da je gotovo svaki drugi testirani pozitivan na koronavirus – 47,53 odsto.

Direktorka Zavoda za plućne bolesti dr Ljiljana Timotijević upozorava da omikron ne daje samo lakše simpotme i daima pacijenata sa jednostranom ili obostranom upalom pluća, koji zahtevaju upućivanje u bolnice – to su uglavnom stariji pacijenti, koji imaju pridružene bolesti.

Zamenik direktora Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović rekao je za RTS da je u toj ustanovi na lečenju 14 kovid pozitivne dece. Klinička slika je uglavnom lakša nego što je bila kod delta varijante.

Iako zabrinutost kod roditelja, kada je bolest dece u pitanju, uvek postoji, Vukomanović ističe da ne treba da bude panike.

Odgovarajući na pitanje kako će povratak đaka u školu uticati na epidemijsku sliku, kaže da to zavisi i od primene mera.

Izvor: RTV

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad