Yunet
 

Zdravlje

Nedelja imunizacije – „Dug život za sve”

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 26. april 2022. • 00:00 •

Nedelja imunizacije – „Dug život za sve”

Nedelja imunizacije je godišnji događaj čiji je opšti cilj povećanje obuhvata imunizacijom jačanjem uverenja o potrebi zaštite svakog deteta od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom, sa posebnim akcentom na decu iz teško dostupnih vulnerabilnih i marginalizovanih grupa.

Ove godine obeležava se sedamnaesta po redu nedelja imunizacije u Evropskom regionu SZO, pod sloganom „Dug život za sve” sa ciljem da se svima u svakoj zemlji omogući podjednaka dostupnost vakcina, što bi koreliralo sa dugim i zdravim životom. Duže od dva veka vakcine doprinose bezbednijem svetu, od prve vakcine protiv velikih boginja do najnovijih mRNA koje se koriste u prevenciji teških oblika COVID-19. Pandemija COVID-19 je doprinela porastu politizacije imunizacije i padu obuhvata imunizacije dece u mnogim zemljama. Program imunizacije je prekinut u Ukrajini i sva deca koja su napustila zemlju potrebno je da budu vakcinisana gde god bila. I u ovim uslovima, održavanje kontinuiteta u sprovođenju nacionalnih programa imunizacije ima prioritet koji ni na koji način ne sme biti ugrožen.

U borbi protiv zaraznih bolesti vakcinacija je, pored obezbeđivanja ispravne vode za piće, u najvećoj meri doprinela smanjenju oboljevanja i umiranja ljudi. Zahvaljujući imunizaciji, mnoge bolesti se više ne pojavljuju (ili se retko pojavljuju), te se danas susrećemo sa održivošću sprovođenja imunizacije. Drugim rečima „Vakcinacija je postala žrtva sopstvenog uspeha“.

U prvoj polovini 2021. godine u Evropskom regionu SZO prijavljeno je 70 slučajeva morbila iz 15 od 51 zemlje koje dostavljaju nedeljne nulte izveštaje, što se dovodi u vezu sa podprijavljivanjem zbog laboratorijskog nadzora nad COVID-19. U poređenju sa podacima iz istog perioda 2019. i 2020. godine regustruje se redukcija slučajeva od 86,9%, odnosno 99,4%. Smanjenje broja obolelih u 2021. godini, kao i podprijavljivanje se može objasniti primenom medicinskih i nemedicinskih mera u prevenciji COVID-19 (fizičke distance, maski, zatvaranja škola, ostajanja kod kuće, zabranom masovnih događaja, zatvaranjem granica i drugih mera u prevenciji COVID-19).

Ukrajinska kriza sa migracijom sa teritorija gde je registrovano epidemijsko javljanje dečje paralize, kao i najveća epidemija morbila u poslednjih 20 godina u Evropi, a prekinuto sprovođenje započete kampanje imunizacije u februaru ove godine, predstavlja javnozdravstveni rizik za Evropski region SZO.

Opština Bačka Palanka, se do sada mogla pohvaliti visokim obuhvatom vakcinacije dece obaveznim vakcinama za uzrast. Međutim, aktuelna epidemija COVID-19, kao i neodazivanje na vakcinaciju jednog dela roditelja, uticali su na smanjenje obuhvata obaveznim vakcinama, koji nisu dostigli željeni, tj zaštitni nivo ( 95% vakcinisane dece ).
Zato apelujemo na roditelje da se odazovu pozivima na vakcinu i vakcinišu svoju decu. Vakcinisane osobe ne samo da štite sebe od zaraznih bolesti, nego sprečavaju širenje bolesti unutar zajednice, indirektno štiteći nevakcinisane. A nevakcinisani možda još nisu u uzrastu za vakcinu ili imaju neku akutnu ili hroničnu bolest zbog koje je vakcinacija odložena na kraće ili duže vreme ili imaju alergiju na vakcinu, zbog koje ne mogu biti vakcinisani.

Trenutno u domu zdravlja ima dovoljno svih vakcina, a vakcinacija se obavlja svakog radnog dana. Epidemiološka situacija je povoljnija, jer se dnevno registruje od 0 – 2 obolelih od COVID-19 virusa, te nema realnih razloga za odlaganje vakcinacije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad