Yunet
 

Zdravlje

Oprez za građane: BOLESTI prenosive krpeljima

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 13. maj 2022. • 00:00 •

Oprez za građane: BOLESTI prenosive krpeljima

Bolesti prenosive krpeljima pripadaju grupi vektorskih bolesti u kojima su krpelji biološki prenosioci različitih uzročnika bolesti. Povoljna okolnost je da nisu svi krpelji nosioci patogena i da neće svaki ubod dovesti do bolesti. Ispoljavanje bolesti u ranoj fazi može biti nespecifično i doprineti neprepoznavanju dijagnoze.

Na području Srbije dokazano je prisustvo vrsta krpelja koji su uzročnici sledećih infektivnih oboljenja-Lajmske bolesti, povratne groznice, tualaremije, Q groznice, krpeljskog encefalitisa, Krimske –Kongo hemoragijske groznice itd.

Pravilno vađenje krpelja se obavlja, u prva 24 časa, isključivo mehanički, hirurškom pincetom i bez upotrebe bilo kojih hemijskih preparata. Krpelja treba izvući bez gnječenja a nakon toga mesto uboda treba dezinfikovati alkoholom.

U slučaju sumnje, pacijent se upućuje dermatologu ili infektologu, obavljaju se laboratorijske pretrage i po potrebi terapijski tretmani.

Osobama kod kojih nije registrovana pojava simptoma nakon uboda krpelja, preporučuje se praćenje zdravstvenog stanja u trajanu od 3o dana.

Najznačajniji simptomi koji se mogu javiti u slučaju bolesti izazvane ubodom krpelja su –promene na koži u vidu crvenila i otoka, može biti i u vidu kružnih ili prstenastih ploča koje imaju izgled mete, prečnika većeg od 5 cm.

Pojava temperature se javlja kao jedan od znakova više bolesti koje mogu biti prenošene ubodom zaraženog krpelja, zatim bol u zglobovima, mišićima, glavobolja, mučnina, povraćanje, krvarenje iz nosa, digestivnog ili urinarnog trakta.

Jedno od najčešćih oboljenja koje se prenosi krpeljima je Lajmska bolest koja spada u potencijalno teška oboljenja koja mogu dovesti do smanjenja radne sposobnosti i invalidnosti.

S obzirom da smo u sezoni najveće aktivnosti krpelja, (od aprila do novembra ) preporuka svima a naročito onima koji iz rekreativnih ili profesionalnih razlog borave češće u prirodi je da se zaštite adekvatnom garderobom, obave potrebne samopreglede nakon boravka u prirodi a u slučaju uboda se najbolje jave lekaru radi stručnog odstranjivanja krpelja (bez prethodne upotrebe bilo kakvih hemijskih preparata).

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena