Yunet
 

Zdravlje

Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 21. septembar 2022. • 00:00 •

Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti

Alchajmerova bolest je najčešći oblik demencije. Nastaje usled progresivnog oštećenja i odumiranja nervnih ćelija u kori mozga što za posledicu ima postepeni i nepovratni gubitak normalnih mentalnih funkcija:pamćenje, koncentracija, opažanje, mišljenje, govor, orijentacija u prostoru i vremenu, spretnost, ponašanje, raspoloženje,…

Procenjuje se da danas u svetu od ove bolesti boluje oko 30 miliona ljudi, a da se svake godine pojavi oko 4,6 miliona novih slučajeva. Do 2050.god broj obolelih premašiće 100 miliona, što je zabrinjavajući podatak. Zato se 21. septembar obeležava kao svetski dan obolelih od AB.

Od ključnog je značaja:

1.Rano prepoznavanje bolesti

2.pouzdana dijagnostika i blagovremena primena terapije

3. Prilagođavanje života obolelom

– pravilan tretman i uspostavljenje dobre komunikacije sa obolelim

Simptomi AB se pojavljuju postepeno, tokom perioda od nekoliko godina i variraju od osobe do osobe. U tipičnim slučajevima bolest počinje sa smetnjama u pamćenju, teškoćama nalaženja reči ili izmenama raspoloženja. Posle šest meseci se javljaju i drugi problemi, za razliku od obične, fiziološke zaboravnosti koja se na pogoršava.

Znaci upozorenja su:

1. Poremećaj pamćenja

2. Smanjena sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti i rutinskih radnji (oblačenje, parkiranje,…)

3. Teškoće u govoru, čitanju, pisanju

4. Dezorijentisanost u vremenu i prostoru

5. Teškoće u rukovanju sa novcem, vožnji automobila ili upotrebi kućnih aparata

6. Teškoće u oblačenju, održavanju lične higijene, neravnoteža i nestabilno kretanje

7. Odlaganje i gubljenje stvari

8. Promene u raspoloženju

Naučnici još uvek nisu utvrdili tačne uzročnike ove bolesti, ali je verovatno da je u većini slučajeva bolest uslovljena sa više udruženih činilaca.To su starost (> 65 god), porodična anamneza, genetske mutacije, teže povrede glave, stanje srca i krvnih sudova.

Za sada ne postoje lekovi kojima se bolest može zaustaviti ili izlečiti, ali postoje medikamenti koji mogu da ublaže simptome demencije, da uspore napredovanje bolesti i da što duže očuvaju sposobnost i samostalnost bolesnika.

Od ključnog značaja je dugotrajan i redovan unos propisanih lekova. Pored toga, važno je obolelu osobu ohrabriti u njenoj borbi sa bolešćuipružati joj osećaj sigurnosti.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena