Yunet
 

Zdravlje

Groznica Zapadnog Nila i majmunske boginje oboljenja sezonskog karaktera

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 23. septembar 2022. • 00:00 •

Groznica Zapadnog Nila i majmunske boginje oboljenja sezonskog karaktera

Pored korone koja je u poslednje dveipo godine tema broj jedan kada je u pitanju zdravstvo, pažnju privlače i neka oboljenja sezonskog karaktera poput Groznice Zapadnog Nila ili majmunske boginje koje po simptomima podsećaju na velike boginje.

Na osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” na teritoriji Republike Srbije do 22. septembra registrovano je 169 potvrđenih slučajeva oboljevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji. Od tog broja, 16 je u Južnobačkom okrugu i to jedan sa smrtnim ishodom koji se dovodi u vezu sa ovim oboljenjem.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca i većina osoba (80%) nema nikakve simptome i znake bolesti. U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje se primena mera lične zaštite od uboda komaraca.

U periodu od 17. juna, kada je registrovan prvi slučaj majmunskih boginja u Srbiji, do 21. septembra 2022. godine registrovano je 40 potvrđenih slučajeva oboljevanja od majmunskih boginja, među osobama muškog pola, uzrasta 21 do 54 godine. U svetu je zaključno sa 4. septembrom 2022. godine, bilo registrovano 52.996 laboratorijski potvrđenih slučajeva i 18 smrtnih ishoda u vezi sa majmunskim boginjama u 102 zemlje. U ovoj epidemiji najveći broj obolelih je među mlađim osobama muškog pola (98,2%).

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena