Yunet
 

Zdravlje

Vakcinacija HPV vakcinom za decu uzrasta do 19 godina

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 20. oktobar 2022. • 00:00 •

Vakcinacija HPV vakcinom za decu uzrasta do 19 godina

Prema podacima iz školske ambulante Doma zdravlja “ Dr Mladen Stojanović” od početka vakcinacije HPV vakcinom, 57-oro dece, uzrasta do 19 godina je vakcinisano .Svi roditelji koji se opredele da njihova deca prime ovu vakcinu treba da se jave svom pedijatru.

HPV vakcina nije obavezna ali je preporučena deci od 9 do 19 godina, bezbedna je, efikasna i štiti od većine karcinoma uzrokovanih HP virusom i genitalnih kondiloma (bradavica)

Kako bi HPV vakcina bila efikasna, mora se primiti pre izlaganja HPV-u, odnosno pre stupanja u seksualne odnose. Klinička ispitivanja su pokazala da vakcina pruža skoro 100% zaštite od prekanceroznih lezija. Trenutno su na snazi dve šeme po kojoj se primenjuju dve doze u uzrastu od 9 do 13 godina, odnosno tri doze vakcine od navršenih 14 godina.

Infekcija HPV-om je jedna od najčešćih seksualno prenosivih infekcija. Većina osoba nikada ne sazna da ima infekciju jer nemaju izražene simptome ali je tako nesvesno prenose na svoje partnere.

Postoji više od 120 tipova HPV od kojih oko 40 mogu uzrokovati genitalne infekcije kod muškaraca i žena. Ovi virusi takođe mogu dovesti do infekcije sluzokože usta i ždrela.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena