Yunet
 

Zdravlje

Osim gripa, registruju se i drugi sezonski virusi

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 5. decembar 2022. • 00:00 •

Osim gripa, registruju se i drugi sezonski virusi

Nacionalna referentna laboratorija za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ pored prvog ovosezonskog slučaja gripa AH1, registrovanog na teritoriji Vojvodine početkom novembra, potvrdila je i slučaj infekcije virusom gripa tipaB (Victoria) u Beogradu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje „Batut“.

Epidemiološka služba Doma zdravlja “Dr Mladen Stojanović” navodi da se ovih dana osim virusa gripa, medju pacijentima sa područja bačkopalanačke opštine registruju češće drugi sezonski virusi,poput rinosincicijalnog virusa i adeno virusa, što je i uobičajeno za ovo doba godine.

Takodje podsećaju da je od početka oktobra do sada podeljeno više od 2650 doza grip vakcinai da je preostalo oko 350 doza. Stoga i poziv gradjanima koji žele da se vakcinišu i steknu zaštitni imunitet protiv gripa, da to mogu da učine i dalje na vakcinalnim punktovima u svojim ambulantama. Vakcina se preporučuje pre svega, gradjanima starijim od 65 godina, hroničnim bolesnicima i osobama sa oslabljenim imunitetom.

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena