Yunet
 

Zdravlje

Stvoreno nepoverenje i neopravdani strah od MMR vakcine

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 19. decembar 2022. • 00:00 •

Stvoreno nepoverenje i neopravdani strah od MMR vakcine

Vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, kombinovanom MMR vakcinom, dodatno je opala u Srbiji u 2021. godini i sprovedena je obuhvatom od 74,8 odsto, pokazuje najnoviji Izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Na pad su uticali stvoreno nepoverenje i neopravdani strah od MMR vakcine, ali i epidemija korona virusa.

Zbog nezadovoljavajućeg obuhvata dece MMR vakcinom u Srbiji, stručnjaci upozoravaju da bi moglo doći do epidemije morbila.

MMR vakcina se daje protiv morbila, rubeole i zaušaka i ako se dete ne vakciniše u, za to predviđenom uzrastu, postoji mogućnost da dobije jednu od tih bolesti. To su sve zarazne bolesti kod kojih može doći i do ozbiljnih komplikacija, od upale pluća do upale mozga.

Kada je u pitanju bačkopalanačka opština, prema podacima dr Mirjane Valan, epidemiologa u Domu zdravlja “Dr Mladen Stojanović”obuhvati vakcinom MMR od 2008 do 2020.g. su od 96,6% do 100%.

Vakcinacija dece 2021.godište je još u toku i tu je procenat niži, oko 68%.

Dr Valan je napomenula da je primećen trend kod nekih roditelja (osim onih roditelja koji kategorično odbijaju vakcinaciju) odlaganja termina vakcinacije MMR vakcinom.

Pravovremena vakcinacija je od 12. do 15. meseca života, a jedan deo dece vakciniše se tek oko druge godine života.

Ako se posmatra po naseljenim mestima opštine, gde ima manje dece, obuhvati su niži, jer samo jedno nevakcinisano dete umnogome smanjuje obuhvat ( kreće se od 30% do 100% ).

Revakcinacija dece MMR vakcinom, pre polaska u školu kod dece 2008-2015.godište. sprovedena je u obuhvatu od 98,6 do 100%.

Insistira se na tome da svi obuhvati budu iznad 95%, naglasila je doktorka Valan , jer taj nivo kolektivnog imuniteta štiti od pojave epidemije.

Virus morbila je izuzetno zarazan, u slučaju njegove pojave u populaciiji on „pronađe“ svaku osetljivu osobu (onu koja nije preležala male boginje ili nije primila 2 doze vakcine). Naročito su osetljive imunokompromitovane osobe, koje nisu vakcinisane MMR vakcinom, gde oboljevanje može izazvati I teške komplikacije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena