Yunet
 

Zdravlje

Blagi porast boja obolelih od kovida i virusa gripa

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 12. januar 2023. • 00:00 •

Blagi porast boja obolelih od kovida i virusa gripa

Pored toga što se u poslednje vreme beleži blagi porast broja obolelih od kovida, registruju se i pacijenti oboleli od drugih respiratornih virusa medju kojima je i virus gripa.

Grip je virusno oboljenje sa simptomima koji uključuju iznenadnu temperaturu, groznicu, kašalj (obično suv), glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, gušobolju i curenje iz nosa. Većina ljudi se oporavi u roku od nedelju dana, bez potrebe za medicinskom pomoći, međutim postoje pacijenti koji su u visokom riziku od komplikacija a to su pacijenti stariji od 65 godina, mala deca, osobe sa hroničnim poremećajima, osobe sa oslabljenim imunitetom i trudnice. Do sada su u Republici Srbiji potvrđena sva tri tipa virusa gripa, AH1, AH3 i tip B.

Prema podacima dr Mirjane Valan, epidemiologa u Domu zdravlja “Dr Mladen Stojanović” tokom prošle nedelje registrovano je više od 50 osoba sa oboljenjima sličnim gripu (temperatura preko 38 stepeni, praćena kašljom).

Najsigurniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa je vakcinacija. Iako je već prisutno oboljevanje od gripa, za vakcinaciju nije kasno i sve osobe koje se nisu do sada vakcinisale u ovoj sezoni, mogu to da učine.

Još uvek ima vakcina na svim vakcinalnim punktovima u opštini Bačka Palanka a do sada je protiv gripa vakcinisano oko 2750 građana.

Govoreći o merama zaštite od gripa i drugih respiratornih oboljenja, dr Mirjana Valan je poručila:

“Izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju simptome respiratorne infekcije, tako što ćete:. održavati razdaljinu/distancu od najmanje jednog metra. Često perite ruke sapunom i vodom ili upotrebom sredstava za suvo pranje/dezinfekciju ruku na bazi najmanje 70% alkohola. Izbegavajte dodirivanje očiju, nosa ili usta , održavajte pravilnu respiratornu higijenu Redovno provetravajte prostor u kome boravite i ostanite kod kuće ako ste bolesni. “

 

 

 

 

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena