Yunet
 

Zdravlje

Mart — mesec borbe protiv raka

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 1. mart 2023. • 00:00 •

Mart — mesec borbe protiv raka

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka, jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena će tokom života oboleti od raka, a jedan od osam muškaraca i jedna od jedanaest žena će umreti od nekog oblika maligne bolesti.

U svetu su rak pluća, rak dojke i rak debelog creva vodeće lokalizacije raka u oboljevanju i u umiranju.

U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi.. Muškarci u našoj sredini najviše oboljevaju i umiru od raka pluća, debelog creva i prostate. Kod žena maligni proces je najčešće lokalizovan na dojci, debelom crevu, plućima i grliću materice, koji su i najčešće uzrok smrtnog ishoda od raka kod naših žena.

Srbija se prema najnovijim procenama, a među 40 zemalja Evrope, svrstava u grupu zemalja sa srednjim rizikom oboljevanja (nalazi se na 12. mestu) i visokim rizikom umiranja od malignih bolesti u Evropi (na drugom mestu odmah posle Mađarske).

Prema podacima epidemiološke službe u Domu zdravlja “Dr Mladen Stojanović”. godišnje se na području bačkopalanačke opštine registruje izmedju 200 I 300 novoobolelih od malignih bolesti.

Od toga, preko 45 gradjana godišnje oboli od raka tankog i debelog creva, izmedju 40 I 55 od raka pluća. Statistika epidemiološke službe bačkopalanačkog Doma zdravlja pokazuje da u proseku, godišnje 36 žena oboli od kancera dojke a u poslednjih 5,6 godina registrovano je I desetak dece, uzrasta do 15 godina, obolele od malignih bolesti.

Prevencija malignih bolesti ima ogroman javnozdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti. Ukoliko do bolesti ipak dođe, njen je ishod moguće poboljšati ranim otkrivanjem, adekvatnim lečenjem i rehabilitacijom, uz odgovarajuće palijativno zbrinjavanje. Podaci iz literature su pokazali da oko 30% svih smrtnih ishoda od malignih bolesti nastaju kao posledica pušenja duvana, prekomerne telesne težine, nepravilne ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti i konzumacije alkohola, a da se na više od 80% svih malignih bolesti može uticati modifikovanjem i eliminacijom ovih faktora rizika.

U Srbiji su 2013. godine doneti nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka, koji bi trebalo da u narednom periodu značajno smanje oboljevanje i umiranje od navedenih lokalizacija malignih tumora.

Rano otkrivanje raka u velikoj meri umanjuje finansijski efekat ove bolesti i čini lečenje delotvornijim i uspešnijim.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena