Yunet
 

Zdravlje

Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 24. mart 2023. • 00:00 •

Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

Svake godine, 24. marta, obeležava se Svetski dan borbe protiv tuberkuloze kako bi se podigla svest javnosti o razornim zdravstvenim, društvenim i ekonomskim posledicama tuberkuloze i pojačali napori za okončanje globalne epidemije ove bolesti.
Ovaj datum označava dan kada je 1882. godine dr Robert Koh objavio otkriće bakterije koja izaziva tuberkulozu, što je otvorilo put ka dijagnostikovanju i lečenju ove bolesti.

Tuberkuloza je zarazna bolest koju izaziva bakterija tuberkuloze. Infekcija se prenosi vazduhom, izuzetno retko na drugi način. Najvažniji izvor prenošenja infekcije su bolesnici sa plućnom tuberkulozom.
Tuberkuloza se može pojaviti u bilo kom delu tela, ali najčešće se javlja u plućima. Najčešći simptomi plućne tuberkuloze su kašalj, nekada sa pojavom krvi u ispljuvku, povišena temperatura, noćno znojenje, gubitak apetita, mršavljenje i opšti osećaj slabosti .

Srbija se, kao i svake godine, 24. marta pridružuje svetskoj kampanji obeležavanja Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze pod sloganom „Da! Mi možemo pobediti TBC”.

U 2022. godini su u Srbiji registrovane 102 obolele osobe a svi slučajevi obolevanja su prijavljeni kao pojedinačni bez utvrđene epidemiološke povezanosti. Prema podacima epidemiološke službe Doma zdravlja “Dr Mladen Stojanović” u prošloj godini su registrovana 2 obolela pacijenta od tuberkuloze na području bačkopalanačke opštine, godinu dana ranije 3 obolela pacijenta a od početka ove godine nema obolelih od ovog oboljenja. Pre 20 godina bilo je i 40 obolelih godišnje.

Aktivno, ali isto tako i pasivno pušenje kao I život u uslovima povećanog aerozagađenja smatra se povećanim rizikom za oboljevanje od različitih bolesti respiratornog trakta, hronične opstruktvine bolesti pluća, karcinoma pluća, pa i tuberkuloze. Zato se preporučuje kada, god je to moguće, boravak u prirodi uz bavljenje sportom ili fizičkim radom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena