Yunet
 

Zdravlje

Besplatni preventivni pregledi u Domu zdravlja – prvi put fizijatrijski pregledi dece

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 24. maj 2024. • 00:00 •

Besplatni preventivni pregledi u Domu zdravlja – prvi put fizijatrijski pregledi dece

Usled velikog interesovanja građana, Ministarstvo zdravlja u nedelju, 26.maja, nastavlja akciju besplatnih preventivnih pregleda, koju sprovodi u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije.

Tom prilikom, u periodu od 8.00 do 17.00 časova, i u Domu zdravlja “Dr Mladen Stojanović” u Bačkoj Palanci, biće organizovani fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem.

Takođe, svi građani i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i uputa, brzo i efikasno obave pulmološki pregled (a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom, biće obavezno urađen i rentgen pluća). Istovremeno meriće se i krvni pritisak.

Isto tako, u službi za laboratorisjku dijagnostiku, u periodu od 8.00 do 15.00 sati, biće organizovana provera krvne slike, šećera u krvi, hormona štitaste žlezde i PSA (tumor markeri prostate).

I ovoga puta, svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima, biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede već u toku naredne nedelje.

Podsetimo, protekle nedelje je 23 hiljade građana obavilo preventivne preglede, a kod njih 1800 uočene su zdravstvene nepravilnosti i poslati su na dalju dijagnostiku i lečenje.

Ministarstvo zdravlja i ovom prilikom izražava zahvalnost svim građanima koji su protekle nedelje obavili preglede, i poziva sve da isto učine i ove. Naročito apelujemo na roditelьe dece predškolskog i školskog uzrasta, koja usled nedovoljno fizičke aktivnosti i uvećanja vremena koje provode ispred ekrana mobilnih telefona, sve češće imaju probleme lokomotronog sistema, odnosno kičmenog stuba.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena