instagram
 
instagram

Comnet

Ministar Vučević: ZSO ne treba da bude nevladina organizacija gde se Srbi skupljaju da popiju kafu, već da ih zaštiti institucionalno

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 16. decembar 2022. • 12:30 •

Ministar Vučević: ZSO ne treba da bude nevladina organizacija gde se Srbi skupljaju da popiju kafu, već da ih zaštiti institucionalno Foto: Screenshot Happy TV

Miloš Vučević, ministar odbrane, gostovao je u jutarnjem programu Hepi televizije, gde je govorio o situaciji na KiM, pritisku na Srbiju i aktuelnoj situaciji u vojsci Srbije.

Imamo rešenja za sve situacije, molimo naše Srbe da izbegnu svaki sukob

-Noć je protekla mirno, u napetoj atmosferi. Još uvek su tamo barikade, a Srbi su i dalje naterani da demokratski brane svoja prava. Oni nisu ni na jedan način ugrozili prava Albanaca. Juče je bio događaj u opštini Severna Kosovska Mitrovica, gde je izabran novi predsednik opštine , gospodin Ugljanin. Stvara se atmosfera da su Srbi nepoželjni. Predsednik Vučić je juče izašao s Solunskim dokumentom iz 2003. godine. I ništa od toga. Razne smo mi garancije dobijali kao država, ali posle se sve to izjalovi. Naša situacija nije jednostavna, ali to ne znači da treba da jadikujemo. Srbija ima svoje crvene linije, koje su svima vidljive i pogrešna je pretpostavka da Srbija ne zna šta radi. Imamo rešenja za sve situacije. Molimo naše Srbe da izbegnu svaki sukob.

Posle 10 godina Priština nije ispunila njihovu osnovnu obavezu iz Briselskog sporazuma

-U Srbiji deo političke scena jedva čekaju da se Vučić saplete o KiM. Deset godina čekaju da se nešto desi. Najbolji su mi ovi s desničarske snage što viču da smo izdali Srbe s Kosova. Pa, što ne odete dole da obiđete Srbe, policiju i vojsku? Kome vi to vičete? Rezolucija 1244 je i dalje na snazi, i dalje je aktivna, a neko mora Srbiju da upozori ako se ona ne poštuje više. Hoćete da kažete da ne priznajete sporazum koji ste vi doneli? Posle 10 godina Priština nije ispunila njihovu osnovnu obavezu iz Briselskog sporazuma. Stav SAD je uzdržaniji od ostalih zemalja kvinte, oni ne žele sukobe na KiM. Ni KFOR ne želi sukobe, ali ne mogu se svesti na nemog posmatrača. Imali ste upad na Gazivode, kada je maltretiran čuvar gospodin Kostić, kada je upala ROSU. Oni svaki dan demonstriraju silu. Oni su išli da plene vino i rakiju sa dugim cevima, zajedno sa svojim albanskim delom KFOR. Oni svaki dan pokazuju Srbima da nisu poželjni i da će im biti još gore. Zajednica srpskih opština ne treba da bude nevladina organizacija gde se Srbi skupljaju da popiju kafu, već da zaštiti Srbe institucionalno i zakonodavno. Iz dana u dan pritisak na Srbiju je sve veći. Oni to rade strateški i kontinuirano, poručuju Srbima da nema ko da ih štiti. Zabrinuti ste zbog barikada? Kako niste zabrinuti zbog Briselskog sporazuma?

Naša vojska i policija su hrabri

Ministar je naveo da Srbija mora da ostane posvećena očuvanju mira i stabilnosti, kako bi se i dalje Srbija razvijala.

-Potrebno nam je ekonomsko i odbrambeno jačanje Srbije. Mi moramo da vodimo računa o Srbima na KiM i o svim Srbima. Predsednik Vučić je juče otvorio novu fabriku. I nek se svako pita, a šta treba Srbija da radi- da li da čekamo kolone traktora na Jarinju i Brnjaku ili treba da uđemo unutra i znamo da je tamo KFOR? Prva baza je američka, Noting Hil. Da ne bude zablude i kod ovih što su velike patriote u kafanama, kada bi došli do Kuršumlije vratili bi se za Beograd, Niš, Novi Sad. Naša vojska i policija su hrabri. Oni su uvek spremni da čuvaju sve njene građane i tražim poštovanje prema njima.

Nema kompromisa ako su Srbi na kolenima i proterani

Ministar je istakao da je primarni cilj, pored očuvanja nacionalnih interesa, da i dalje ekonomski snaže državu, da se grade putevi, bolnice, škole i vrtići.

-Mi nemamo problem s Albancima, mi nemamo problem da se povežemo. Otvoreni Balkan je odličan projakt, gde smo maksimalno relaksirali odnose sa Severnom Makedonijom i Albanijom. To je idealan projekat i za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, ali na njima je da se odluče da li će se priključiti. Srbija je životno zainteresovana za postozanje istorijskog sporazuma između Srba i Albanaca, ali je ppotrebno da bude satkan od kompromisa. Nema kompromisa ako su Srbi na kolenima i proterani. Nama daju nešto u perspektivi, a ovi drugi će sve dobiti pa čak iakoje vaše. Nemamo mi luksuz da kažemo da oni nas potcenjuju ili su nefer, ajde da mi sad napustimo razgovore sa međunarodnom zajednicom. Mi bismo platili tu cenu, moramo da budemo odlučni, hrabri i racionalni. Moramo biti svesniji okolnosti i da postanemo politički zreliji. Tamo ne caruje drugarstvo, već čitav spektar različitih interesa država. A mi moramo da sačuvamo naše interese. Moramo da budemo mudri i da nam je vreme vrlo bitan faktor, kao i da pratimo okolnosti u svetu.

Izvor: nsuzivo.rs

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad