Društvo

Članovi udruženja “Sveti Longin“ iz Sente čuvari srednjovekovne tradicije

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 14. septembar 2021. • 15:16 •

Članovi udruženja “Sveti Longin“ iz Sente čuvari srednjovekovne tradicije

Brojni programi privlače iz godine u godinu sve veće interesovanje, pa se povećava i zanimanje posetilaca za prisustvo na kulskim Danima tradicije koju priređuje Mađarski kulturni centar „Nepker“ iz Kule. Sadržaje odlikuju kulturni, sportski i gastronomski karakter.

Na Danima tradicije u Kuli predstavili su se i čuvari srednjovekovne tradicije iz Sente, članovi udruženja Sveti Longin. Mladi Senćani i Senćanke pokazali su publici kako je izgledalo viteštvo u Srednjem veku, kakve su se nošnje tada nosile, te kakvi su zvuci Srednjeg veka sačuvani u tradicionalnim epskim i drugim pesmama. Najveću pažnju privukle su viteške borbe i taktike, ali i mlade predstavnice ovog Udruženja u specifičnim nošnjama.

Sveti mučenik Longin, po kome udruženje iz Sente nosi ime, bio je starešina vojnika koji su prisustvovali Hristovom raspeću i čuvali njegov grob. Bio je oficir koji je skinuo uniformu i postao hrišćanin, a potom i stradalnik.  Udruženje za negovanje srednjovekovne tradicije „Sveti Longin“ iz Sente čuva autentičnost jednog davnog vremena što mogu samo istinski zaljubljenici i dobri poznavaoci tog perioda istorije. Zato su atrakcija na brojnim nastupima, a takav je bio i njihov performans u Kuli.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
DDOR Novi Sad
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad