Društvo

Dan sećanja na Dragana Grubića i heroje Košara

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 18. oktobar 2021. • 13:47 •

Dan sećanja na Dragana Grubića i heroje Košara

U spomen na Dragana Grubića, našeg sugrađanina, učesnika bitke na karauli Košare i osnivača Udruženja „Branioci otadžbine“, članovi porodice, predstavnici lokalne samouprave, Udruženja srpsko-ruskog pijateljstva „Rod“ i drugi građani obišli su njegov grob na Gradskom groblju u Vrbasu. Grubić je preživeo ratne događaje iz 1999. godine, a tragično je nastradao pet godina kasnije pružajući pomoć ljudima u nevolji. Njegova velika požrtvovanost, humanost, heroizam i patriozam, kao i drugi ljudski kvaliteti, povod su što se i danas održava sećanje na njega.

Nakon posete Gradskom groblju uprilčen je i pomen za borce stradale u ratovima vođenim od 1990. do 1999. godine koji je služen kod spomenika poginulima u tom periodu. Pomen je služio arhijerejski namesnik vrbaški Srpske pravoslavne crkve, sveštenik Dalibor Kupusović. Potom je u gradskom muzeju Kulturnog centra Vrbasa održan i komemorativni program na kome su se okupljeni prisetili događaja iz aprila, maja i juna 1999. godine tokom kojih su vođene borbe na karauli Košare. Organizator ovog programa je Udruženje srpsko-ruskog pijateljstva „Rod“. U ovom udruženju povodom godišnjice oslobođenja Vrbasa u Drugom svetskom ratu osmišljen je četvorodnevni program.

Program u Muzeju uključio je više učesnika. U kulturnom delu nastupili su narodni guslar Radovan Šojić i pesnik Gavra Veselinović. O podvigu Dragana Grubića i njegovih saboraca govorila je doktor Valentina Čizmar. Ona je istakla da je tokom pokušaja da se, preko nepristupačne karaule iz prvaca Albanije upadne na Kosovo i Metohiju, poginulo 108 pripadnika vojske Jugoslavije. Vođene su neravnopravne borbe sa daleko brojnijim pipadniciam UČK zbog čega se Dragana Grubića i njegovih saboraca treba sećati sa tugom i ponosom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad