Društvo

Saopštenje JKP „Prečistač Vrbas - Kula”

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 17. novembar 2021. • 14:04 •

Saopštenje JKP „Prečistač Vrbas - Kula”

Opština Vrbas je odgovorna prema svojim građanima i prema životnoj sredini i zato teži za dostizanjem propisanih standarda kvaliteta. Potvrda toga  je i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (CPPOV).

Glavni motiv za izgradnju ovog postrojenja bio je smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu, pre svega zaštita i poboljšanje kvaliteta vode u Velikom bačkom kanalu i poboljšanje sanitarnih i zdravstvenih uslova u opštinama Vrbas, Kula i Crvenka i okolnim selima. Direktni benefit ovog poduhvata prvenstveno jeste u cilju smanjenja zagađenja Velikog Bačkog kanala, to je praktično prvi korak u čišćenju trenutno zagađenih vodotokova u navedenim opštinama, stanovništvo i privreda odvođenjem svojih otpadnih voda na centralno postrojenje za prečišćavanje na taj način ispunjavaju svoje obaveze prečišćavanja sanitarnih i industrijskih voda.

“JKP „Prečistač Vrbas – Kula“ kontinuirano  sprovodi brojne analize, održavanje i monitoring praćenja rada postrojenja. Da ne bi dolazilo do problema u zagušenju instalacija, sistemu kanalizacione mreže i na samom postrojenju, građani mogu dati najveći doprinos. Pre svega, tako što će voditi računa da ne bacaju u odvode predmete zbog kojih dolazi do zagušenja dela instalacija za odvođenje otpadnih voda u domaćinstvima. Ako takav otpad prođe u sistem odvođenja otpadnih voda i dođe do centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda, otežava sistem funkcionisanja prečišćavanja otpadnih voda”, kaže VD direktor JKP „Prečistač Vrbas – Kula“ Vrbas, Miljko Miljanić.

Postoje stvari koje nikada ne smete bacati u toalete, poput štapića za uši i tupfera za skidanje šminke, vlažnih maramica, dečijih pelena, higijenskih uložaka, hanzaplasta, i tome slično. Ukoliko se budete odgovorno ponašali i primenili ove savete izbeći ćete probleme sa čišćenjem i otpušavanjem internih instalacija za odvođenje otpadnih voda, a ujedno pomoći  da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda nesmetano radi. U tom cilju  se preporučuje da predmete koji nisu biorazgradivi ne bacate u odvod bilo kojim putem (u sudoperu, wc šolju i interne revizione šahte) jer, osim što činite komunalni prekršaj usporavate i rad CPPOV.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad