instagram
 
instagram

Društvo

Pri kraju obnova krova Reformatorske crkve u Vrbasu

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 5. maj 2022. • 13:06 •

Pri kraju obnova krova Reformatorske crkve u Vrbasu

U toku su građevinski radovi i već polovinom juna krov na Reformatorskoj crkvi u Vrbasu trebalo da bi da zasija u sjaju koji je imao i pre dva veka kada je objekat bio tek izgrađen. Od početka svog delovanja, 1824. godine, ova crkva je više puta renovirana, ali je poslednjih decenija posebno spoljašnjost zgrade bila u lošem stanju. Trošnost krova počela je da se odražava i na unutrašnji deo objekta što je krovnu konstrukciju postavilo kao prioritet u obnovi ovog verskog zdanja.

Od početka 19. veka do danas Reformatorska crkva i njeni vernici prošli su kroz mnoge istorijske okolnosti. Kako je rastao broj godina ovog zdanja, smanjivao se broj vernika, ali se i danas svake nedelje u hramu obavljaju verske službe.

Posebnu vrednost ovoj crkvi daju orgulje iz 1842. godine. Zajedno sa susednom Evangeličkom crkvom tokom svog trajanja postala je simbol užeg centra grada. Kada se završi postavjanje novih greda, crepova, oplate i oluka, biće spasena od daljeg propadanja, a njenoj lepoti moći će da se dive i generacije koje dolaze.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena