Društvo

Saopštenje PIO Fonda: Rast finansijske održivosti Fonda

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 13. maj 2022. • 13:15 •

Saopštenje PIO Fonda: Rast finansijske održivosti Fonda

Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje za period januar-april 2022. godine, naplaćeni su za 3 milijarde više od predviđenog Finansijskim planom Fonda, što je 1,45% više od planiranog. U odnosu na isti period 2021. godine, za prva četiri meseca ove godine naplaćeno je više doprinosa za 15,3 milijarde dinara. Nastavlja se trend povećanja izvornih prihoda u ukupnim prihodima Fonda, odnosno povećanje učešća doprinosa u finansiranju penzija, a srazmerno tome smanjuje se učešće dotacija. Ovi pokazatelji govore da se i dalje jača finansijska održivost Fonda PIO, što je efekat stabilnih ekonomskih kretanja, značajnog povećanja broja zaposlenih i povećanja zarada zaposlenih.

Broj prijavljenih na obavezno socijalno osiguranje, u periodu  april 2021 – april 2022. godine, povećan je za 90.521 osiguranika, a poseban kvalitet ovog pokazatelja je 86.571 novozaposlenih van javnog sektora i samo 3.950 osiguranika u javnom sektoru. Budući da su izvorni prihodi Fonda doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, koje uplaćuju poslodavci za svoje zaposlene, jasno je da je povećanje broja zaposlenih uticalo na bolju finansijsku strukturu Fonda.

Pored povećanog broja prijavljenih na obavezno socijalno osiguranje, istovremeno se nastavlja i trend povećanja zarada, što utiče na visinu naplaćenih doprinosa, odnosno izvornih prihoda Fonda PIO. Poslednji zvaničan statistički podatak (februar 2022. godine) pokazuje da je prosečan iznos neto zarade u Republici 70.605 dinara, a tačno godinu dana ranije prosečna neto zarada iznosila je 62.280 dinara, što znači da je, u posmatranom periodu, postignuto nominalno povećanje zarade za 13,4%. 

Kako je penzijski sistem Republike Srbije zasnovan na principima međugeneracijske solidarnosti, što znači da se rashodi za penzije pokrivaju iz tekućih prihoda po osnovu doprinosa, iz navedenih pokazatelja o rastu broja prijavljenih na socijalno osiguranje i rastu prosečne zarade u Republici, jasno je da penzioneri mogu i u buduće da očekuju sigurnost u isplati i uvećanje penzija.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad