Društvo

U Kuli otvoren Spomen-park palim borcima u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 5. avgust 2022. • 14:09 •

U Kuli otvoren Spomen-park palim borcima u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije Foto: TV Bačka

U centru Kule upriličena je svečanost otvaranja spomen-parka i obeležja posvećenog borcima palim u poslednjim ratovima devedesetih godina prošlog veka. Spomen-park izgrađen je u Kuli na inicijativu Udruženja ratnih vojnih invalida i vetarana opštine Kula u znak sećanja na pale borce, sugrađane koji su stradali u ratovima vođenim između 1991. i 1999. godine na prostorima bivše Jugoslavije.

Svečanost otvaranja započela je pomenom za poginule borce. Pomen su zajedno služili sveštenici Srpske pravoslane crkve, Grkokatoličke i Rimokaltoličke crkve. Usledilo je polaganje venaca na spomen obeležje najpre od strane članova porodica palih boraca koji su iz svih delova opštine Kula. Spomenik je posvećen sećanju na 34 borca sa područja ove opštine koji su nesebično dali živote za svoju otadžbinu. Vence su položile i delegacije Udruženja ratnih vojnih invalida opštine Kula, Udruženja vetarana žandarmerije “Knjaz Mihailo” i Udruženja učesnika sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. Vence su na spomenik položile i brojne druge delegacije – Udruženja Kozak Pravoslavlje, Nacionalnih saveta ukrajinske i rusinske nacionalne manjine u Srbiji, Kola srpskih sestara iz Kule i udrženja književnih i likovnih stvaralaca “Staze”, kao i Udruženja srpsko-ruskog prijateljtva Srce iz Kule, Mesne organizacije penzionera Kule, Mesne zajednice Ruski Krstur  i Udruženja ratnih vojnih invalida Sombora. Vence su na spomenik palim borcima postavili  i predsatvnici opštine Kula, te Vlade Srbije.

Spomen park se nalazi u centru Kule u blizini vrlo prometne raskrsnice ulica Maršala Tita i Stevana Sremca. Uz izgrađeni spomenik, ovaj manji memorijalni kompleks sastoji se od parka sa uređenim mobilijarom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad