u-juznobackom-okrugu-za-program-moja-prva-plata-vise-od-460-pozicija-
instagram
 
instagram

Društvo

U Južnobačkom okrugu za program „Moja prva plata“ više od 460 pozicija

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 16. septembar 2022. • 14:18 •

U Južnobačkom okrugu za program „Moja prva plata“ više od 460 pozicija

Nacionalna služba za zapošljavanje je 22. avgusta raspisala Javni poziv za realizaciju ovogodišnjeg programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ.

U toku je prva faza realizacije programa u kojoj poslodavci imaju mogućnost da oglase svoje radne pozicije na kojima će angažovati mlade ljude bez radnog iskustva.

Do sada je ovu mogućnost iskoristilo 248 poslodavaca sa teritorije Južnobačkog okruga. Oni su oglasili 462 pozicije na kojima žele da angažuju ukupno 642 mladih. Do sada dominiraju pozicije iz oblasti informacionih tehnologija, administracije, zdravstva i trgovine.

"Podsećamo poslodavce da je rok za prijavljivanje za učešće u programu i oglašavanje potrebnih radnih pozicija 22. septembar preko portala www.mojaprvaplata.gov.rs. Nakon toga, uslediće prijavljivanje mladih na oglašene pozicije, počevši od 3. oktobra do kraja meseca, nakon čega u novembru mesecu sledi faza izbora kandidata i po okončanju ovog postupka, sledi potpisivanje ugovora i početak realizacije devetomesečnog obučavanja mladih. Planirano je da se u program „Moja prva plata“ uključi do 10.000 mladih starosti do 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva koji će se na konkretnim radnim mestima, uz podršku mentora, obučavati za konkretne poslove 9 meseci. Pravo učešća u programu imaju poslodavci i iz privatnog i iz javnog sektora. Program se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa," sopštavaju iz NSZ Novi Sad.

Tokom trajanja programa, Nacionalna služba za zapošljavanje će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 25.000 dinara, dok će mladima sa visokim obrazovanjem isplaćivati 30.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Ovim programom daje se mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca, u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad, kako bi na taj način povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje, a poslodavcima mogućnost, da uz podršku, dođu do kvalitetnog i obrazovanog kadra, unaprede svoje poslovanje i investiraju u razvoj ljudskih resursa.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad