kroz-vrbas-opstina-u-projektu-razigrano-roditeljstvo
instagram
 
instagram

Društvo

Kroz Vrbas: Opština u projektu „Razigrano roditeljstvo“

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 10. oktobar 2022. • 14:37 •

Kroz Vrbas: Opština u projektu „Razigrano roditeljstvo“ Foto: TV Bačka

Opštinska uprava Vrbas, Centar za socijalni rad, Javna predškolska ustanova "Boško Buha" i Dom zdravlja "Veljko Vlahović"  deo su projekta za podršku podsticajnom roditeljstvu i razvoju dece pod nayivom "Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu" - "Razigrano roditeljstvo". Na prvom sastanku u Novom Sadu predstavljeni su indikatori za mapiranje kapaciteta i praksi lokalnih samouprava za podršku roditeljima i deci u periodu ranog razvoja iz oblasti međusektorske saradnje, oblasti zdravlja, oblasti predškolskog obrazovanja i vaspitanja, oblasti socijalne zaštite i populacione politike, te oblasti lokalnih finansija.

"Cilj  programa 'Podrška podsticajnom roditeljstvu kroz igru', je da se unapredi kvalitet usluga za decu ranog uzrasta i njihove roditelje, kroz podršku roditeljima u stvaranju sigurnog okruženja, dobrog zdravlja, odgajanja u skladu sa potrebama deteta i ranog učenja kroz igru. Programom se pokreću promene na četiri nivoa: roditeljske prakse, institucionalnih i profesionalnih kapaciteta  zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite i lokalnih usluga namenjenih pružanju dostupne, kvalitetne i održive podrške roditeljima, zatim javnih politika i propisa, kao i uravnoteženog učešća oba roditelja u podizanju dece i razvoju odnosa roditelja i deteta od rođenja", saopštila je nakon prvog sastanka Tijana Aleksić, zamenica predsednika opštine Vrbas.

Projekat "Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu" ima za cilj da razvije i unapredi postojeće javne politike i procedure lokalnih samouprava radi jačanja sistema podrške roditeljima i starateljima u prvim godinama odrastanja deteta. Ovaj projekat se realizuje kao deo programa "Podrška podsticajnom roditeljstvu kroz igru", a koji zajedno sprovode UNICEF, SKGO, Konzorcijum institucija i organizacija koji čine Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, Republički institut za socijalnu zaštitu, Savez udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, Harmonija – Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima, kao i Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uz finansijsku podršku Fondacije LEGO.

 

Tekst je realizovan u okviru projekta “Kroz Vrbas” koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Vrbas. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad