instagram
 
instagram

Društvo

Kroz Vrbas: Okrugli sto - „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 5. decembar 2022. • 15:21 •

Kroz Vrbas: Okrugli sto - „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ Foto: TV Bačka

Povodom kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, Komisija za praćenje i ostvarivanje rodne ravnopravnosti u opštini Vrbas održala je okrugli sto. Skup je uključio sve relavante subjekte zainteresovane za ovu tematiku, poput predstavnika Opštinske uprave i Skupštine opštine Vrbas, Centra za socijalni rad,  zdravstvenih i obrazovnih ustanova, policije i Opštinskog javnog tužilaštva i druge. Više od 200 slučajeva nasilja u porodici, od kojih je većina nasilje nad ženama, evidentirano je u Vrbasu ove godine do 15. novembra. To svedoči o ozbiljnosti ovog problema.

Prema podacima iz Opšte bolnice Vrbas, u službi Urgentne medicine i drugim službama evidentirano je 17 slučajeva povezanih sa nasiljem. Od toga je osam slučajeva porodičnog nasilja, dva slučaja seksualnog i sedam slučajeva vršnjačkog nasilja. Ovo sugeriše da je uz ono u porodici, vršnjačko nasilje postalo gotovo jednako učestalo. Na okruglom stolu zaključeno je da treba raditi na edukaciji i prevenciji, kao i na osnaživanju žrtava da prijavljuju nasilje ali i da se izbore sa svim posledicama koje ono donosi za šta je važna međusektorska saradnja.

 

Tekst je realizovan u okviru projekta “Kroz Vrbas” koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Vrbas. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad