Društvo

Kroz Vrbas: Okrugli sto - „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 5. decembar 2022. • 15:21 •

Kroz Vrbas: Okrugli sto - „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ Foto: TV Bačka

Povodom kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, Komisija za praćenje i ostvarivanje rodne ravnopravnosti u opštini Vrbas održala je okrugli sto. Skup je uključio sve relavante subjekte zainteresovane za ovu tematiku, poput predstavnika Opštinske uprave i Skupštine opštine Vrbas, Centra za socijalni rad,  zdravstvenih i obrazovnih ustanova, policije i Opštinskog javnog tužilaštva i druge. Više od 200 slučajeva nasilja u porodici, od kojih je većina nasilje nad ženama, evidentirano je u Vrbasu ove godine do 15. novembra. To svedoči o ozbiljnosti ovog problema.

Prema podacima iz Opšte bolnice Vrbas, u službi Urgentne medicine i drugim službama evidentirano je 17 slučajeva povezanih sa nasiljem. Od toga je osam slučajeva porodičnog nasilja, dva slučaja seksualnog i sedam slučajeva vršnjačkog nasilja. Ovo sugeriše da je uz ono u porodici, vršnjačko nasilje postalo gotovo jednako učestalo. Na okruglom stolu zaključeno je da treba raditi na edukaciji i prevenciji, kao i na osnaživanju žrtava da prijavljuju nasilje ali i da se izbore sa svim posledicama koje ono donosi za šta je važna međusektorska saradnja.

 

Tekst je realizovan u okviru projekta “Kroz Vrbas” koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Vrbas. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad