Društvo

Obeležen Nacionalni praznik Rusina u Srbiji

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 23. januar 2023. • 14:45 •

Obeležen Nacionalni praznik Rusina u Srbiji Foto: TV Bačka

Vrbas i Kucura bili su domaćini niza događaja koji su organizovani povodom Nacionalnog praznika Rusina. Praznik se obeležava u znak sećanja na 17. januar 1751. godine i početak naseljavanja Rusina na teritoriju današnje Vojvodine. Svečanosti su počele svetom liturgijom u hramu Uspenja Presvete Bogorodice Grko-katoličke crkve u Kucuri. Izložbom pod nazivom “Tragovi za nezaborav” takođe su potvrđeni duboki koreni koje su Rusini ostavili na ovim prostorima kada je u pitanju slikarstvo. Izložbu je posetio i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije, Tomislav Žigmanov.

Izložba na jednom mestu okuplja uglavnom tradicionalne motive i tri rusinska likovna umetnika koji su stavrali, odnosno stvaraju u Kucuri. To su Silvester Puškaš, Mikola Buša i Silvester Makaji. U Kucuri je predstavljen i deo bogate gastronomije Vojvođanski Rusina te razni uticaji i povezanost nacionalnih kuhinja sa ovih prostora.

Centralni deo proslave bila je Svečana akademija u Vrbasu. Njoj je pored ministra Žigmanova, prisustvovao i predsednik Pokrajinske Vlade, Igor Mirović.  On je istakao da se u Vojvodini, Nacionalni praznik Rusina obeležava kao datum od značaja za celu pokrajinu. Akademiji su prisustvovali i Đura Džudžar, grkokatolički episkop, predsenik Nacionalnog saveta Rusina, Joakim Rac, predsednik opštine Vrbas, Predrag Rojević i drugi. Svečanu akdemiju pratio je raznovrstan kulturno-umetnički program.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad