instagram
 
instagram

Društvo

Obeležen Nacionalni praznik Rusina u Srbiji

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 23. januar 2023. • 14:45 •

Obeležen Nacionalni praznik Rusina u Srbiji Foto: TV Bačka

Vrbas i Kucura bili su domaćini niza događaja koji su organizovani povodom Nacionalnog praznika Rusina. Praznik se obeležava u znak sećanja na 17. januar 1751. godine i početak naseljavanja Rusina na teritoriju današnje Vojvodine. Svečanosti su počele svetom liturgijom u hramu Uspenja Presvete Bogorodice Grko-katoličke crkve u Kucuri. Izložbom pod nazivom “Tragovi za nezaborav” takođe su potvrđeni duboki koreni koje su Rusini ostavili na ovim prostorima kada je u pitanju slikarstvo. Izložbu je posetio i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije, Tomislav Žigmanov.

Izložba na jednom mestu okuplja uglavnom tradicionalne motive i tri rusinska likovna umetnika koji su stavrali, odnosno stvaraju u Kucuri. To su Silvester Puškaš, Mikola Buša i Silvester Makaji. U Kucuri je predstavljen i deo bogate gastronomije Vojvođanski Rusina te razni uticaji i povezanost nacionalnih kuhinja sa ovih prostora.

Centralni deo proslave bila je Svečana akademija u Vrbasu. Njoj je pored ministra Žigmanova, prisustvovao i predsednik Pokrajinske Vlade, Igor Mirović.  On je istakao da se u Vojvodini, Nacionalni praznik Rusina obeležava kao datum od značaja za celu pokrajinu. Akademiji su prisustvovali i Đura Džudžar, grkokatolički episkop, predsenik Nacionalnog saveta Rusina, Joakim Rac, predsednik opštine Vrbas, Predrag Rojević i drugi. Svečanu akdemiju pratio je raznovrstan kulturno-umetnički program.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena