instagram
 
instagram

Društvo

Upozorenje: Visok napon kontaktne mreže na trasi brze pruge

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 15. april 2024. • 12:44 •

Upozorenje: Visok napon kontaktne mreže na trasi brze pruge Foto: TV Bačka

Kontaktna mreža na novoizgrađenoj deonici brze pruge Novi Sad–Vrbas od ponedeljka, 15. aprila, biće stavljena pod visoki napon, saopštavaju iz „Infrastrukture železnice Srbije” i upozoravaju da je svako nepropisno i neovlašćeno kretanje u zoni gradilišta i kontaktne mreže opasno po život i zabranjeno.

Od subote je na tom delu brze pruge, po završetku priključenja kontaktne mreže, u toku naponska proba, ispitivanje izolovanosti i kontinuiteta struje vuče i uključenje napona u novougrađena postrojenja kontaktne mreže. Kako kažu u tom preduzeću, kada se završe naponske probe, na brzoj pruzi Novi Sad – Vrbas planirano je testiranje postrojenja novoizgrađene kontaktne mreže, zbog čega će ona od ponedeljka biti pod visokim naponom.

„Podsećamo da kroz kontaktnu mrežu prolazi struja visokog napona od 25.000 volti. Kada je kontaktna mreža iznad pruge pod visokim naponom, strujno kolo može da bude i po nekoliko metara od strujnih vodova. U takvim slučajevima nije neophodno da se dodirnu vodovi, već je dovoljno da se samo uđe u strujno kolo i doživi strujni udar, koji se najčešće tragično završava. Zbog toga apelujemo da se ne prilazi gradilištu brze pruge i zoni kontaktne mreže, kako ljudski životi ne bi bili ugroženi”, upozorio je Nenad Stanisavljević, portparol „Infrastrukture železnice Srbije”.

Testiranja novoizgrađene kontaktne mreže, koja su predviđena za ponedeljak, obuhvataju postrojenja kontaktne mreže iznad levog i desnog koloseka na brzoj pruzi do nove stanice u Vrbasu, što neće imati uticaja na saobraćaj vozova na pruzi Beograd Centar – Novi Sad. Na trasi brze pruge od Novog Sada do Subotice biće postavljeno 4.568 stubova kontaktne mreže sa svim potrebnim instalacijama, i taj posao je gotovo u potpunosti završen. Duž brze pruge biće razvučeno oko 361 kilometar kontaktne mreže, što je u toku.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena