instagram
 
instagram

Društvo

PIO: Objavljene konačne rang-liste za dodelu paketa solidarne pomoći

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 17. maj 2024. • 10:19 •

PIO: Objavljene konačne rang-liste za dodelu paketa solidarne pomoći

Na oglasnim tablama udruženja i odbora korisnika penzija i filijala Fonda PIO 17. maja su objavljene konačne rang-liste za dodelu paketa solidarne pomoći najugroženijim korisnicima penzija, za šta sredstva obezbeđuje Fond PIO. Već od ponedeljka, 20. maja, otpočeće sukcesivna podela paketa penzionerima, a ove godine pakete će dobiti oko 55.000 korisnika, što je oko 15.000 više u odnosu na prethodnu godinu. Udruženja će, na lokalnom nivou, obavestiti penzionere o dinamici preuzimanja paketa.

Prijava penzionera za dodelu paketa solidarne pomoći preko Saveza penzionera Srbije i Udruženja penzionera Srbije „Nezavisnost”, trajala je od 10. do 29. aprila. Osnovni kriterijum za dodelu paketa je visina penzije do 24.987,67 dinara. Komisije pri udruženjima i odborima korisnika penzija starale su se o tome da svi korisnici penzija, pod istim uslovima, bez obzira na članstvo u penzionerskoj organizaciji, ostvare ovo pravo.

Kako Pravilnik o društvenom standardu propisuje, prilikom utvrđivanja rang-liste za dodelu solidarne pomoći, prednost imaju samohrani korisnici ili korisnici u višečlanom domaćinstvu kome je jedini izvor prihoda penzija koja ne prelazi najniži iznos penzije, a prioritet imaju i korisnici penzija stariji po godinama života.

Da podsetimo, paketi solidarne pomoći ove godine se dodeljuju ranije nego prethodnih godina, a razlog za to su izmene Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija, koje je usvojio Upravni odbor RF PIO, na sednici održanoj 29. marta 2024. godine. Izmene se odnose na solidarnu pomoć za korisnike penzija u paketima sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu, a izvršene su kako bi se obezbedilo da korisnici sa najnižim primanjima dobijaju istovetne pakete i kako bi se podelio što veći broj paketa za opredeljeni iznos sredstava.

Izmenama Pravilnika predviđeno je da se solidarna pomoć dodeljuje korisnicima penzija u vidu jednoobraznih, standardizovanih paketa, putem sprovođenja jedinstvene javne nabavke, koja je poverena SAPENS-u. Nabavka takođe podrazumeva i distribuciju paketa udruženjima i odborima korisnika penzija. Zahvaljujući ovim izmenama, kojima se došlo do bolje cene pojedinačnih paketa i njihove standardizacije, svaki korisnik će dobiti paket istog sastava.

Za ovaj vid društvenog standarda Fond PIO je ove godine izdvojio sredstva u visini od čak 111 miliona dinara, dok je prošle godine za ove namene utrošen 51 milion dinara.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena