instagram
 
instagram

Kultura

U Etno klubu „Oteto od zaborava“ čuvaju kulturnu baštinu Kucure

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 19. april 2021. • 15:36 •

U Etno klubu „Oteto od zaborava“ čuvaju kulturnu baštinu Kucure

Na glavnoj ulici u Kucuri smeštena je Etno kuća, praktično pravi mali muzej u kom se čuva kulturna baština ovog mesta. Postavka je smeštena u zgradi starog parohijalnog doma grkokatoličke crkvene opštine izgrađenog 1890. godine. O zbirci koja broji više od 3 i po hiljde eksponata, stara se Etno klub „Oteto od zaborava“ čiji predstavnici neguju prošlost tri nacionalne zajednice koje složno žive u Kucuri – Srba, Mađara i Rusina.

O povesti Mađara u srcu Bačke uspomenu čuva Mađarska soba takođe opremljena svim eksponatima koji su svedočanstvo svakodnevnog života i narodnih običaja.

Eksponati u Srpskoj sobi priupljani su najviše iz domova kolonista, tako da pričaju priču o posleratnom životu doseljenika iz Bosne, ali i  tradicijama koje su doneli u Bačku.

Etno kuća u Kucuri postoji od 2007. godine i zabeležila je brojne posete iz svih krajeva naše zemlje, gotovo svih zemalja Evrope i sa praktično svih kontinenata. U sadašnjim uslovima, članovima Etno kluba najviše i nedostaje inetrakcija sa posetiocima, pa se nadaju da će se i to uskoro promeniti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena