instagram
 
instagram

Kultura

Srbobran domaćin naučnog skupa Porodica Dunđerski, građanska kultura Vojvodine

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 17. novembar 2021. • 14:44 •

Srbobran domaćin naučnog skupa Porodica Dunđerski, građanska kultura Vojvodine

Opština Srbobran bila je domaćin Naučnog skupa pod nazivom „Porodica Dunđerski, građanska kultura srpske Vojvodine“, organizovanog u saradnji sa Domom kulture Srbobran i Maticom srpskom. Više naučnika bavilo se temom uticaja i posledica koje je ugledna porodica Dunđerski ostavila na privredni i kulturni život ovih krajeva.

Ovakav naučni skup značajno je obogatio manifestaciju „Lenkin prsten“ posebno jer će naučno-istaživački rad učesnika skupa biti publikovan i dostupan široj naučnoj zajednici. Kulturna manifestacija „Lenkin presten“ već godinama se održava u Srbobranu. Ove godine otpočela je otvaranjem izložbe radova nastalih na likovnoj koloniji zvanoj „U Lenkinom prestenu“. Njen nastavak je upravo ovaj naučni skup koji je rezultat zaključenog protokola o saradnji Matice srpske i opštine Srbobran.

Na naučnom skupu mogle su se čuti zanimljivosti iz višedecenijske delatnosti porodice Dunđerski na prostoru Vojvodine. O tome koliko su obogatili kulturno i arhitektonsko nasleđe, koliko su osnovali i pokrenuli poljoprivrednih imanja i fabrika, koliko dobrtvornih fondacija, ali i kako su uticali na nauku, književnost i umetnost.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena