Kultura

Srbobran domaćin naučnog skupa Porodica Dunđerski, građanska kultura Vojvodine

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 17. novembar 2021. • 14:44 •

Srbobran domaćin naučnog skupa Porodica Dunđerski, građanska kultura Vojvodine

Opština Srbobran bila je domaćin Naučnog skupa pod nazivom „Porodica Dunđerski, građanska kultura srpske Vojvodine“, organizovanog u saradnji sa Domom kulture Srbobran i Maticom srpskom. Više naučnika bavilo se temom uticaja i posledica koje je ugledna porodica Dunđerski ostavila na privredni i kulturni život ovih krajeva.

Ovakav naučni skup značajno je obogatio manifestaciju „Lenkin prsten“ posebno jer će naučno-istaživački rad učesnika skupa biti publikovan i dostupan široj naučnoj zajednici. Kulturna manifestacija „Lenkin presten“ već godinama se održava u Srbobranu. Ove godine otpočela je otvaranjem izložbe radova nastalih na likovnoj koloniji zvanoj „U Lenkinom prestenu“. Njen nastavak je upravo ovaj naučni skup koji je rezultat zaključenog protokola o saradnji Matice srpske i opštine Srbobran.

Na naučnom skupu mogle su se čuti zanimljivosti iz višedecenijske delatnosti porodice Dunđerski na prostoru Vojvodine. O tome koliko su obogatili kulturno i arhitektonsko nasleđe, koliko su osnovali i pokrenuli poljoprivrednih imanja i fabrika, koliko dobrtvornih fondacija, ali i kako su uticali na nauku, književnost i umetnost.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad