instagram
 
instagram

Kultura

Otvorena izložba Pehanovih dela do sada neizlaganih u Vrbasu

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 28. april 2022. • 15:53 •

Otvorena izložba Pehanovih dela do sada neizlaganih u Vrbasu

Nakon već dva značajna likovna događaja na kojima su u Gradskom muzeju Vrbasa predstavljene fotografije i autoportreti Jožefa Pehana, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba Pehanovih slika do sada neizlaganih u Vrbasu. U pitanju su dela iz jedne privatne kolekcije, kao i nekoliko iz fonda Gradskog muzeja u Subotici. One donose novi doživljaj bogatog Pehanovog opusa koji je u poslednjim decenijama u fokusu istraživanja, a jedno prilično sveobuhvatno sprovela je Ivana Arađan.

Jožef Pehan prevazilazi okvire Vrbasa, grada u kojem je najviše stvarao, ali zato opština Vrbas i institucije koje se bave kulturom ponosno ističu da je on pre jednog veka dao nemerljiv doprinos ovdašnjoj kulturi.

Ambijent Pehanovih slika i skulptura  upotpunio je muzički program u kom su nastupili Hana i Nera Skeledžija, a na koje bi Pehan bio ponosan budući da se bavio i muzikom. O Pehanu i njegovom svestranom umetničkom značaju do sada su najviše pisali Olga Kovačev Ninkov, Bela Duranci, Ferenc Nemet i Đeze Bordaš.  

Program „Jožef Pehan – vek posle“ nastavlja se  već 16. maja novom izložbom u Gradskom muzeju, a uskoro će biti objavljena i publikacija. Ona će biti posvećena ne samo stvaralaštvu ovog vanserijskog umetnika, već i rezultatima istraživanja njegovog rada. A istraživanja se nastavljaju jer se pretpostavlja da ima još neotkrivenih Pehanovih dela, kao i potpuno novih dimenzija poznatih slika ovog autora.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad