odrzan-prvi-festival-sviranja-na-tradicionalnim-instrumentima
instagram
 
instagram

Kultura

Održan Prvi festival sviranja na tradicionalnim instrumentima

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 23. maj 2022. • 14:30 •

Održan Prvi festival sviranja na tradicionalnim instrumentima Foto: TV Bačka

Vrbas je bio domaćin Internacionalnog festivala sviranja na tradicionalnim instrumentima, manifestacije koja na specifičan način tretira ovaj segment muzike što je čini jedinstvenom u okruženju.  To je i bila želja organizatora, Udruženja “Novi put”  i Turističke organizacije opštine Vrbas u saradnji sa Nacionalnom sekcijom Međunarodnog saveta organizatora festivala folkolora i tradcionalne kulture. Publika je imala priliku da se upozna sa prezentovanjem tradicionalne muzike u autentičnom obliku na platformi očuvanja kulturnog nasleđa. Goste je na otvaranju manifestacije pozdravila zamenica predsednika opštine Vrbas.

Uz učesnike iz opštine domaćina, svoj predan rad i negovanje tradicionalnih instrumenata predsatvaili su svirači gusala, dipli, frula, okarine, šargija i sličnih instrumenata iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Svojim delovanjem oni čuvaju nematerijalno kulturno nalseđe  i prezentuju ga javnosti, a cilj ovog festivala je da naglasi da je to nasleđe čitavog čovečanstva. Poseban program izveo je Etno akademski orkestar iz Beograda koji je svojim umećem u izvođenju nacionalnih melodija oduševio posetioce. Ovaj ansambl osnovan je na inicijativu studenata etnomuzikologije.

Za narednu godinu organizatori najavljuju učesnike iz većeg broja zemalja koji će predstaviti etno muziku ne samo područja Balkana već i raznih delova sveta. Pokrovitelji festivala bili su Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima iz regiona i opština Vrbas.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad