vece-posveceno-secanju-na-belu-durancija-u-gradskom-muzeju-
instagram
 
instagram

Kultura

Veče posvećeno sećanju na Belu Durancija u Gradskom muzeju

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 6. jul 2022. • 12:54 •

Veče posvećeno sećanju na Belu Durancija u Gradskom muzeju Foto: TV Bačka

Veče sećanja na Belu Durancija okupilo je u Gradskom muzeju Kultrunog centra Vrbasa njegove saradnike, prijatelje i poštovaoce. Istoričar umetnosti Bela Duranci preminuo je prošle godine u 90-oj godini života ostavivši iza sebe bogatu karijeru i mnoštvo radova. Jedna od njegovih zasluga je i promocija slikarstva Vrbašanina Jožefa Pehana koji je zahvaljujući radovima Bele Durancija ponovo otkriven i promovisan u rang najvažnijih vojvođanskih slikara. Upravo iz tih razloga Duranciju je posvećen program u sklopu manifestacije Jožef Pehan – vek posle. Prezentaciju o životu i delu Bele Durancija pripremila je istoričarka umetnosti Gradskog muzeja iz Subotice, Olga Kovačev Ninkov.

Kroz brojne anegdote o prijateljstvu sa Durancijem govorio je likovni kritičar Sava Stepanov. O njegovoj profesionalnosti i istančanom osećaju za umetnost prisutne je upoznao književnik Đeze Bordaš, koji je Durancija takođe poznavao više od pet decenija.  Upoznao ga je prilikom rada na prvoj posthumnoj izložbi dela Jožefa Pehana, 1969. godine.

Duranci je dao veliki doprinos i istraživanju kulturnog i likovnog života područja današnje Vojvodine 18. i 19. veka. Radio je na kulturnom povezivanju, a zahvaljujući odličnom poznavanju mađarskog, srpskog i nemačkog jezika ostvario je brojne kontakte te u Suboticu i druge gradove doveo izložbe renomiranih likovnih stavralaca. 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad