Kultura

Održana 42. „Kucurska žetva“

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 17. jul 2022. • 13:25 •

Održana 42. „Kucurska žetva“

U Kucuri je održana tradicionalna manifestacija „Kucurska žetva“, proslava u čast prvog hleba sačinjenog od ovogodišnjeg žita. Žeteoci koji čuvaju sećanje na nekadašnje svetkovanje ovim povodom i na stare načine rada u njivi, ove godine po 42. put proslavili su prve otkose pšenice i prve proizvode od sakupljenog blaga. „Kucursku žetvu“ otvorila je Tijana Aleksić, zamenica predsednika opštine Vrbas. Njoj je uručen i prvi hleb. Manifestaciju je organizovao KUD "Žetva", uz podršku Turističke organizacije opštine Vrbas.

„Kucura je zajednički imenilca svih čestitih, marljivih i posvećenih ljudi. Kucura je mesto u kom ne ističemo različitosti, nego negujemo posebnost i ona predstavlja polugu našeg zajedništva. Našu potrebu i želju da napredujemo i  razvijamo se poštujući jedni druge. Dani žetve su jedan od brendova našeg grada, koji su već 42 godine, kako narodna nošnja utkane u bogatu lepezu naših različitosti. Simbolično, ova svetkovina hleba i žita ima metaforičku višu vrednost. Opština Vrbas se može podičiti da nalik klasu žita u sebi čuva identitete svih njenih građana, bez obzira na njihovu veroispovest ili nacionalnu pripadnost. Kroz očuvanje tradicije i njenim spajanjem sa vizijom budućnosti, Dani žetve podstiču kreiranje pozitivnog imidža cele naše opštine. Svi imamo zajednički cilj - opštinu Vrbas po meri građana“, rekla je na otvaranju manifestacije Tijana Aleksić, zamenica predsednika opštine Vrbas.

Ovo nije bio jedini kulturni program koji je obeležio julske dane u Kucuri. Prethodnog vikenda na programu su bili "Dani kolonizacije", manifestacija posvećena godišnjici naseljavanja Kucure porodicama iz Krajine. Podsećanje na igre i pesme starog kraja organizovalo je Kulturno-umetničko društvo "Zavičajno vrelo", u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Vrbas.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad