odrzana-42-kucurska-zetva
instagram
 
instagram

Kultura

Održana 42. „Kucurska žetva“

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 17. jul 2022. • 13:25 •

Održana 42. „Kucurska žetva“

U Kucuri je održana tradicionalna manifestacija „Kucurska žetva“, proslava u čast prvog hleba sačinjenog od ovogodišnjeg žita. Žeteoci koji čuvaju sećanje na nekadašnje svetkovanje ovim povodom i na stare načine rada u njivi, ove godine po 42. put proslavili su prve otkose pšenice i prve proizvode od sakupljenog blaga. „Kucursku žetvu“ otvorila je Tijana Aleksić, zamenica predsednika opštine Vrbas. Njoj je uručen i prvi hleb. Manifestaciju je organizovao KUD "Žetva", uz podršku Turističke organizacije opštine Vrbas.

„Kucura je zajednički imenilca svih čestitih, marljivih i posvećenih ljudi. Kucura je mesto u kom ne ističemo različitosti, nego negujemo posebnost i ona predstavlja polugu našeg zajedništva. Našu potrebu i želju da napredujemo i  razvijamo se poštujući jedni druge. Dani žetve su jedan od brendova našeg grada, koji su već 42 godine, kako narodna nošnja utkane u bogatu lepezu naših različitosti. Simbolično, ova svetkovina hleba i žita ima metaforičku višu vrednost. Opština Vrbas se može podičiti da nalik klasu žita u sebi čuva identitete svih njenih građana, bez obzira na njihovu veroispovest ili nacionalnu pripadnost. Kroz očuvanje tradicije i njenim spajanjem sa vizijom budućnosti, Dani žetve podstiču kreiranje pozitivnog imidža cele naše opštine. Svi imamo zajednički cilj - opštinu Vrbas po meri građana“, rekla je na otvaranju manifestacije Tijana Aleksić, zamenica predsednika opštine Vrbas.

Ovo nije bio jedini kulturni program koji je obeležio julske dane u Kucuri. Prethodnog vikenda na programu su bili "Dani kolonizacije", manifestacija posvećena godišnjici naseljavanja Kucure porodicama iz Krajine. Podsećanje na igre i pesme starog kraja organizovalo je Kulturno-umetničko društvo "Zavičajno vrelo", u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Vrbas.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad