Kultura

Manifestacija u čast novog hleba u organizaciji KUD „Sirmai Karolj“

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 1. avgust 2022. • 13:05 •

Manifestacija u čast novog hleba u organizaciji KUD „Sirmai Karolj“ Foto: TV Bačka

Kulturno-umetničko društvo "Sirmai Karolj" organizovalo je tradicionalnu Svečanost u čast novog hleba. Ova manifestacija čuva tradicije mađarske nacionalne zajednice u Vojvodini i neguje folklor i običaje koji se prenose sa kolena na koleno. Tradicionalne nošnje i obredi koji prate dolazak i radost novog izobilja nisu izostali ni na ovom festivalu u čast završene žetve i novog hleba a prikazali su i raskoš multikulturalnosti u našoj sredini. Zato je i za lokalnu samoupravu značajno da se održe tradicije i sačuvaju elementi nacionalne kulture koje u opštini Vrbas neguje mađarska zajednica, baš kao i sve druge nacije.

Nekada se od žita pleo venac koji su ostavljali za sledeću godinu kako bi se žitom iz njega posejala prva brazda naredne godine. To je bio samo uvod u svetkovini koja se potom nastavljala drugim ritualima. Iako je ove godine manifestacija skromnija, članovi Društva Sirmai Karolj nastoje da ovaj i druge običaje sačuvaju od zaborava za naredne generacije. 

Najatraktivniji deo programa je povorka koja se i ove godine zaputila prema Rimokatoličkoj crkvi gde je održana sveta misa i gde je novi hleb osvećen. Uz tradicionalnu muziku i pesmu, učesnici defilea proneli su novi hleb gradskim ulicima i predstavili deo prelepih tradicija koje baštine i neguju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad