Kultura

U Velebitu kod Kanjiže na Preobraženje koncert klasične muzike

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 17. avgust 2022. • 12:02 •

U Velebitu kod Kanjiže na Preobraženje koncert klasične muzike

Nastupom u selu Velebit kod Kanjiže 19. avgusta počinje ovogodišnja koncertna sezona Dunavske sonate "Zrna", koja će obuhvatiti sela u Vojvodini u kojima nikada nije održan koncert klasične muzike. Koncerti će se do kraja avgusta i sredine septembra održati u Rastini kod Somobra, Savinom Selu u opštini Vrbas, Pivnicama kod Bačke Palanke i Bačkom Aranđelovu u opštini Novi Kneževac.

Kvartet "Pneuma" iz Novog Sada izvešće dela Satija, Babadžanjana, Mocarta i drugih velikana klasike. U okviru "Zrna" nastupaće i mladi, neafirmisani umetnici, a na Velebitu predstaviće se pijanistkinja Mila Lončar, učenica 5. razdreda iz Velebita. Deca i ostala publika kao i do sada biće u prilici da sa članovima kvarteta "Pneuma" razgovaraju o muzici i da se oprobaju na sviranju instrumenata.

- Misija Dunavske sonate da širi klasičnu muziku se nastavlja. Ovo je druga koncertna sezona po vojvođanskim selima. Svi koncerti i radionice se održavaju na otvorenom i potpuno su besplatni. I ove godine podršku nam je pružilo Ministarstvo kulture Republike Srbije, kao i Pokrajinski sekretarijat za kulturu - kaže Milica Trifunov direktor Dunavske sonate.

Sela su odabrana na konkursu koji je proletos raspisala Dunavska sonata, a glavni uslov bio je da nikada nije održan koncert klasične muzike.

- Prijavilo se više od 30 mesta. Stizale su nam prijave čak i iz Srbije, iako je konkurs bio ograničen na Vojvodinu. Nažalost, zbog ograničenih sredstava nismo bili u mogućnosti da organizujemo nastupe u svim selima koja su se prijavila. Svi zainteresovani moći će da prate koncerte i na našoj Fejsbuk stranici „Dunavska sonata“- kaže Trifunov.

Koncert počinje u 19 sati na platou kod osnovne škole u Velebitu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad