instagram
 
instagram

Kultura

U Velebitu kod Kanjiže na Preobraženje koncert klasične muzike

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 17. avgust 2022. • 12:02 •

U Velebitu kod Kanjiže na Preobraženje koncert klasične muzike

Nastupom u selu Velebit kod Kanjiže 19. avgusta počinje ovogodišnja koncertna sezona Dunavske sonate "Zrna", koja će obuhvatiti sela u Vojvodini u kojima nikada nije održan koncert klasične muzike. Koncerti će se do kraja avgusta i sredine septembra održati u Rastini kod Somobra, Savinom Selu u opštini Vrbas, Pivnicama kod Bačke Palanke i Bačkom Aranđelovu u opštini Novi Kneževac.

Kvartet "Pneuma" iz Novog Sada izvešće dela Satija, Babadžanjana, Mocarta i drugih velikana klasike. U okviru "Zrna" nastupaće i mladi, neafirmisani umetnici, a na Velebitu predstaviće se pijanistkinja Mila Lončar, učenica 5. razdreda iz Velebita. Deca i ostala publika kao i do sada biće u prilici da sa članovima kvarteta "Pneuma" razgovaraju o muzici i da se oprobaju na sviranju instrumenata.

- Misija Dunavske sonate da širi klasičnu muziku se nastavlja. Ovo je druga koncertna sezona po vojvođanskim selima. Svi koncerti i radionice se održavaju na otvorenom i potpuno su besplatni. I ove godine podršku nam je pružilo Ministarstvo kulture Republike Srbije, kao i Pokrajinski sekretarijat za kulturu - kaže Milica Trifunov direktor Dunavske sonate.

Sela su odabrana na konkursu koji je proletos raspisala Dunavska sonata, a glavni uslov bio je da nikada nije održan koncert klasične muzike.

- Prijavilo se više od 30 mesta. Stizale su nam prijave čak i iz Srbije, iako je konkurs bio ograničen na Vojvodinu. Nažalost, zbog ograničenih sredstava nismo bili u mogućnosti da organizujemo nastupe u svim selima koja su se prijavila. Svi zainteresovani moći će da prate koncerte i na našoj Fejsbuk stranici „Dunavska sonata“- kaže Trifunov.

Koncert počinje u 19 sati na platou kod osnovne škole u Velebitu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena