Kultura

Susreti vojvođanskih književnika održani u Vrbasu

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 12. septembar 2022. • 14:06 •

Susreti vojvođanskih književnika održani u Vrbasu Foto: TV Bačka

"Lingua Pannonica" naziv je manifestacije koja je u Vrbasu ponovo okupila vrsne književnike različitih poetika i generacija, objedinjne time što neguju živu i pisanu reč i kvalitetno prezentuju književnost ovih prostora. U organizaciji Centra za kulturni razvoj iz Vrbasa ovoga puta u našem gradu obreli su se Vladimir Kopicl, Stevan Bradić, Maja Solar, Bojan Samson i Nikola Oravec. Kroz ineterakciji sa publikom i jedinstvenu vrstu književnog razgovora vodio ih je književnik Momčilo Bakrač iz Centra za kulturni razvoj.  Svoj doživljav sveta predstavila je autorka Maja Solar koja dolazi kako iz Zagreba, tako i iz Novog Sada. Za nju je ovo događaj posebne vrste i važnosti.

Uz Maju Solar, svoju književnu delatnost predsatvaio je i Stevan Bradić, posebno poslednju knjigu za koju je zavredio Nagradu „Vasko Popa“. Njegov kolega, Nikola Oravec naglasio je značaj humora u svojoj književnosti kojim plasira vrlo ozbiljne pesme. Vladimir Kopicl na osnovu svog bogatog iskustva i decenija provedenih u obavljanju pesničkog poziva, uporedio je poeziju nekad i sad. Bojan Samson govorio je o komunikativnoj crti svoje poezije i odnosu prema čitaocu. Svi oni su danas značajni predstavnici ovašnje literarne scene.

Naredni susret Centar kulturnog razvoja planira već za 21. septembar. Podršku manifestaciji dali su Ministarstvo kulture i informisanja i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice. 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad